Вариант 1 се падна на втората матура по 13 предмета по избор (обновена)

  • 20 май 2016 07:35

  • 9514
  • 0
Вариант 1 се падна на втората матура по 13 предмета по избор (обновена)
© Булфото(архив)

Тази сутрин в 6:45 часа беше генериран изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор за XII клас. Абитуриентите ще пишат по Вариант 1, който е валиден за всички предмети.

Децата имаха право да избират между 13 учебни предмета - математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език и италиански език. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Най-много зрелостници - 16 674, през тази година са избрали като втори задължителен зрелостен изпит биология и здравно образование. 12 179 дванайсетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език - 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности /СОП/, като от тях тази година седмина ще работят на брайл.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа, а за учениците със СОП - шест часа.
В 9.00 часа днес ще бъде изтеглен и изпитният вариант за националното външно оценяване по математика за седми клас.

Изпитът за седмокласниците ще започне в 10.00 часа. Той се състои от два модула. Първият модул е за националното външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор /числов, символен или словесен/. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка.

Вторият /допълнителен/ модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Седмокласниците пишат с химикал със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който им се предоставя заедно с изпитния материал.

След 15.00 ч. днес в сайта на МОН ще бъдат публикувани тестовете за матурата и за изпита по математика за седми клас, както и ключ с верните отговори.

Последвайте канала на

БТА
9514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини