Скандален руски творец на политически пърформанси влиза в затвора

  • 19 май 2016 21:22

  • 1639
  • 4
Скандален руски творец на политически пърформанси влиза в затвора
© Getty Images/Guliver

Руският творец на пърформанси Пьотър Павленски бе осъден днес на 16 месеца лишаване от свобода заради вандализъм и проукраински протест, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че на изнесеното си в Москва заседание Санктпетербургският районен съд го призна за виновен, той няма да излежи ефективно присъдата си заради изтичане на срока за давност по делото. Той обаче ще остане в ареста, защото е обвиняем по друго дело за подпалване на вратите на централната сграда на Федералната служба за сигурност в Москва.

Днешната присъда срещу Павленски е за пърформанс, състоял се на 23 февруари 2014 г. в Санкт Петербург. Тогава той и други активисти са развявали украински знамена, палели са автомобилни гуми и са блъскали с тояги по метални плоскости на мост край катедралата "Спас на кръвта". Пърформансът под името "Свобода" е бил имитация на масовите улични протести в Киев, вследствие на които украинският президент Виктор Янукович бе свален от власт и избяга в Русия.

Прие една от артистично-политическите си прояви Павленски си зашива устата, за да заклейми ареста на членовете на женската пънк група "Пуси райът" заради протеста им срещу Владимир Путин. През 2013 г. той приковава скротума си към паважа на Червения площад, изразявайки, както сам обяснява, метафорично "апатията, политическото безразличие и фатализма на съвременното руско общество". Явявал се е гол, омотан с бодлива тел, пред сградата на градския съвет в Санкт Петербург, за да протестира срещу репресиите на правителството.

Ако бъде признат за виновен по делото за подпалването през ноември м.г. на вратите на Федералната служба за сигурност на "Любянка", Павленски може да бъде осъден на до 5 години затвор, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1639 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.05.22 | 12:43

3
Айде сволъчи защитавайте путята. Той за вас пита сега. Къде са ми верните пут*ки.

2016.05.22 | 12:45

4
В Кравария ,само ,че са "мъжки "пу.тки !Има ги и във България ,но са на спокойно място -в лудницата !

2016.05.22 | 12:43

2
Луди педали из целия свят не само в Русия
Ноком

2016.05.22 | 12:43

1
В тукашния свят лудите за вързване зоват ги "творци?!" Може би има нещо сбъркано и перверзно да се идеализират идиотите и душевноболните!А може и авторите на новината вече подхождат хибридно?

Добави коментар

Водещи новини