Исторически концерт с цигулка и глас на Ива Битова в Първо студио на БНР

  • 19 май 2016 14:07

  • 1402
  • 0
Исторически концерт с цигулка и глас на Ива Битова в Първо студио на БНР
©

Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио и Чешкия център организират удивително събитие в Първо студио на БНР следващия четвъртък - 26 май 2016 г. от 21.00 ч. Това е концерт на чехкинята Ива Битова и със специалното участие на Биляна Вучкова.

Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена. Тя е това, което е Баланеску за Румъния, Михай Дреш за Унгария, Борис Ковач за Сръбия, или Теодосий Спасов за България.

Битова е родена в Брунтал (Мораво-Силезия) в музикантско семейство - дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист . Едно от най-характерните и магнетични неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго. Има солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от "Розови сънища" на Душан Ханак – 1977 г., до наши дни – номинирания за чуждоезичен „Оскар“ за 2004 г. "Желари" на Ондржей Троян - 2003 г., "Трима братя" на Ян Сверак - 2014 г., и др.). Концертира по целия свят от Ню Йорк до Япония. Има съвместни проекти с други световни величини от джаза и съвременната авангардна музика – Боби МакФерин, Фред Фрит, Том Кора, Бил Фризел, Марк Рибо, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш. Записва за световни издателски компании като Nonesuch и ECM, като и на съвременната чешка сцена - заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Škampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с прогресив-рок групата Dunaj, с Пражката филхармония.

Концертът ще е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България. На финала на соловите си концерти за цигулка и глас Ива Битова често кани друг музикант за финален сешън. На 26 май това ще е нашата огромна гордост в съвременната импровизирана музика – цигуларката Биляна Вучкова. Вучкова живее в Берлин, от където ще долети в София специално за концерта. Там тя участва в уникални колаборации с германски и световни музиканти като Аксел Дьорнер, Матиас Бауер, Крис Ейбрахамс от The Necks, Жак Демиер, Михаел Тике… Актуалният й албум 77 Kids е в трио с Ернесто Родригес и Миша Рабуске и е издаден от португалския лейбъл Creative Sources. През лятото ще излезе неин солов албум за цигулка и глас, защото през последните години и гласът заема все по-важно място в instant-композициите й.

Билети могат да бъдат закупени от мрежата и на касите на Eventim. В сряда преди големия концерт, Чешкият център ще представи удивителния филм с участието на Ива Битова „Тайни“ – на 25 май от 18.00 ч. Входът е свободен, а на прожекцията един от зрителите ще спечели двоен билет за концерта в Първо студио на 26 май. Наградите се осигуряват от фестивала „Аларма пънк джаз“.


 

Последвайте канала на

1402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини