Калфин: 40% е разликата в размера на пенсиите между мъжете и жените

  • 19 май 2016 10:44

  • 2612
  • 3
Калфин: 40% е разликата в размера на пенсиите между мъжете и жените
© Булфото

13,6% е разликата в заплащането между мъжете и жените в България. При пенсионерите разликата е 40%. Това каза заместник-председателят на ПП АБВ и бивш министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, по време на втория ден от Глобалния форум на жените лидери.

„Българската стратегия за равенство между половете отчита приоритетите на европейската. Те не са изненадващи и включват равноправно участие във вземането на решения, независимо в коя сфера, равноправно заплащане на труда, защита от насилие, възможност за съчетание между кариера и личен живот“, отбеляза Калфин. По думите му, според Европейският институт по равенство на половете България има какво още да направи и страната ни се намира в третата третина от европейските страни.

„Там, където сме добре по показатели е в участието на жените във взимането на решения – в бизнеса и правителството, където жените вече са 50%, сме с един от най-добрите показатели. Имаме и добри резултати по отношение на средните европейски равнища по разликата в заплащането между мъже и жени, въпреки че 13,6% е разликата между заплащането в България при работещите. 40% е при пенсионерите. За да се изравни това е и тази пенсионна реформа, която направихме и която изравнява изискванията и възможностите и постепенно ще изравни пенсиите“, посочи Калфин.

По думите му, там където имаме най-голям проблем по отношение на равноправието е факторът „време“ и съчетанието между работа и т.нар „неплатен труд“ – отглеждане на деца и домашни задължения. В България 7 пъти повече от мъжете жените отделят от времето си извън работа за домашен труд и 3 пъти повече за отглеждане на децата“, отбеляза той. „Мерките би трябвало да са насочени към съчетаването на кариерата с домашните задължения“, допълни още Калфин.

Последвайте канала на

Калина Христова
2612 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
роб

2016.06.09 | 07:51

3
Ще работиме до 65 години да си изучите децата в чужбина и да връщаме вашите кредити ,да ходиш в Гърция със кола на НСО ,МРЪСНИ ОХРАНЕНИ ГАДИНИ.
БББ

2016.06.09 | 07:51

2
Българите са като африканците ,слабия и кльощавите са бедни а охранените са богати като тая мазна пача Калфин ,Борисов ,цВЕТАНОВ

2016.05.19 | 12:26

1
Това е нормално с оглед на това че мъжете традиционно се насочват към по-добре заплатени професии. Обществото очаква ние да издържаме семейството си, а не съпругите ни.

Добави коментар

Водещи новини