Отбелязваме Световния ден на астрономията

  • 14 май 2016 06:56

  • 3670
  • 0
Отбелязваме Световния ден на астрономията
© GettyImages

Днес се отбелязва Световният ден на астрономията, който ще бъде почетен и от българската асторономическа общност, както и от любителите на космоса, пише news.bg.

Катедрата по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет организира паралелни прояви в София и в Смолян, които ще бъдат със свободен достъп за всички желаещи да ги посетят.

В обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина в столицата ще има популярни лекции на астрономически теми и наблюдения на Слънцето. Посетителите ще могат да се запознаят и с възможностите за обучение, които предлага Катедрата по астрономия.

В планетариума в град Смолян също ще има представяне на постиженията на астрономията, поднесени на популярен език. Програмата ще завърши с рок концерт пред планетариума.

Астрономите от Роженската обсерватория също имат готовност да посрещнат гости за празника. Тук се намира най-големият телескоп на Балканския полуостров. Разположен е на 20 м. над земята.

„Интересът към астрономията обикновено се поражда в ранна детска възраст, когато човек погледне към небето и му стане интересно какво е това, което свети по небосвода." - коментира астрономът Григор Николов пред Би Ти Ви.

Българските астрономи имат самочувствието, че са равностойни на колегите си в чужбина.

„Нашите резултати са напълно адекватни и съвместими с това, което работят хората в най-големите държави по света", разказва директорът на Института по астрономия към БАН Евгени Семков.

Последвайте канала на

Novini.bg
3670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини