Животновъди протестират заради липса на ваксини

  • 09 май 2016 12:05

  • 1458
  • 0
Животновъди протестират заради липса на ваксини
© Getty Images/Guliver

Животновъди излязоха на втори протест заради липса на ваксини против нодуларен дерматит. Още в 9.00 ч. фермери от град Стрелча и селата Красново и Беловица, както и от други хисарски села, блокираха пътя към Пловдив, съобщава Дарик.

Според ветеринарния лекар д-р Вяра Гришина от сдружение "Ветеринарна е-практика" хората имат право на подобни действия, защото у нас има 600 000 говеда, а предоставените ваксини са едва 150 000. Около 100 000 животни са неидентифицирани и не са обслужвани от ветеринарен лекар.

Д-р Гришина определи като безумие решението на Българската агенция по безопасност на храните да се ваксинират и неидентифицирани животни. Това противоречи с промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност от 19 февруари т.г.

Според тях здравите говеда трябва да се заколят и месото им да бъде изпратено в домове за възрастни хора, а негодните да се изгорят в екарисаж. Друг е въпросът дали в България има работещ екарисаж, каза ветеринарката.

"Налага се животните да се загробват, което понякога се забавя заради липсващи разрешителни от РИОСВ, а е и опасно, защото животът на бактериите и паразитите продължава и след заравянето. Живеем в 21 в., а загробваме животни все едно сме в 17-ти, коментира още тя.

Д-р Вяра Гришина е категорична, че за една година, откакто нодуларният дерматит е регистриран в Гърция, у нас няма разписана програма за справяне с това заболяване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини