Бургас получи мощи на св. Георги от Атон (снимки)

  • 06 май 2016 12:53

  • 2519
  • 0
Бургас получи мощи на св. Георги от Атон (снимки)
© Булфото

Бургас ще има втори светец-покровител. Това съобщиха от Община Бургас.Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени днес на Бургас навръх големия християнски празник Гергьовден.

Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона. Даряването на светите мощи стававъзможно благодарение на инициативата на кмета на Община Бургас и съдействието на Балканското атонско дружество, и „Лукойл“. Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден и след благославянето на бойните знамена, което ще се състои на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината.

Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Иоаникий. От площад „Атанас Сиреков“ с процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликватаще бъде отнесена до църквата „Св. Богородица“.

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий.

Част от неговата украса езлатна ръка, в която са вплетенинетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост.

В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в „Меден рудник“, който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини