Испански съд иска ареста на свързани с Путин руснаци

  • 05 май 2016 18:13

  • 10753
  • 7
Испански съд иска ареста на свързани с Путин руснаци
© Getty Images/Guliver

Испански съдия е поискал двама високопоставени руски представители с връзки с Кремъл да бъдат задържани заради предполагаемо пране на пари и връзки с престъпни среди, предаде Асошиейтед прес.

Съдията от Националния съд на Испания Хосе де ла Мата Амая е издал международни заповеди за арест на Николай Аулов, заместник-директор на руската Федерална служба за контрол на наркотиците, и на Владислав Резник, член на долната камара на руския парламент и представител на управляващата партия "Единна Русия". Резник е и заместник-председател на парламентарната комисия по финансовите пазари. И той, и Аулов са смятани за съюзници на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, отбелязва Асошиейтед прес.

Те са сред 15 заподозрени по дългогодишно разследване на предполагаема дейност на руската мафия в Испания, се казва в огласени тази седмица съдебни документи. Решението за задържането на заподозрените е било взето още през януари, но за него стана ясно едва сега, след като испанският в. "Мундо" публикува в понеделник материал по въпроса. Съдията е постановил, че трима от заподозрените трябва да бъдат задържани под стража без право на гаранция. Останалите, включително Аулов и Резник, следва да бъдат доведени в Испания за разпит и съдът да прецени дали и те трябва да останат в следствения арест, посочва Асошиейтед прес.

Агенция Ройтерс допълва, че испанският съдия е издал заповеди за арест на общо 12 руснаци. Сред тях освен Резник и Аулов, е и бившият заместник-началник на Следствения комитет при Прокуратурата на Руската федерация Игор Соболевски. Резник вече отрече обвиненията срещу себе си, а през март главен прокурор Юрий Чайка заяви, че Русия няма да го екстрадира, отбелязва агенцията.
12-те руснаци души са имали вземане-даване с предполагаемия лидер на престъпната Тамбовска банда Генадий Петров, който бе задържа в Испания през 2008 г. заедно със съпругата си и още един мъж. След като беше освободен от ареста, Петров избяга от Испания заедно с останалите двама. Сега са издадени заповеди за тяхното повторно задържане.

Петров премести дейността на Тамбовската банда от базата й в Санкт Петербург през 1998 г. в Испания. Смята се, че той е изпрал милиони евро, спечелени от престъпната дейност на бандата в други страни чрез няколко испански фирми и после е изпратил парите в чужбина на гореспоменатите лица, за които испански съдия издаде заповедите за задържане.

Прокурори заявиха, че обвиненията срещу членовете на групата ще включват убийство, трафик на оръжие, контрабанда на наркотици, изнудване и пране на пари. Според прокурорите дейността на Петров в Испания е тясно свързана с руската държава и е била подпомагана от мрежа от адвокати и посредници.

В американска дипломатическа грама, огласена от Уикилийкс, се казва, че водещият разследването прокурор Хосе Гринда е дал пресконференция през 2010 г., в която е казал, че руските политически партии работят "ръка за ръка" с организираната престъпност и е нарекъл Русия "мафиотска държава".

Някои поддръжници на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, който бе отровен с радиоактивния елемент полоний през 2006 г. в Лондон, смятат, че той е помагал за разследването на връзката на Москва с испанския случай и може да е бил убит през 2006 г., за да бъде спрян.

Сред 12-те руснаци, за които е издадена заповед за задържане, са съпругата на Резник - Диана Гиндин, синът на Петров - Антон, както и на фигурите от руския бизнес Ирина Усова, Виктор Гавриленков, Сергей Кузмин, Аркадий Буравой, Иля Трабер, Павел Кудряшов и Олег Носков, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10753 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Крум Усаински - Крупник

2017.02.24 | 23:17

7
мишка църка срещу мечка :)
име

2017.02.24 | 23:17

5
заподозрени по дългогодишно разследване на предполагаема дейност на руската мафия в Испания, се казва в огласени тази седмица съдебни документи.

2017.02.24 | 23:17

6
соросоидите могат да си казват каквото си поискат ... То и за наш Боко много доказателства има да му лепнат една 500 годишна присъда ама е удобен на краварите сатанисти ...

2017.02.24 | 23:17

4
Доказателствата са сигурно пак на ниво "вероятно","може би" по стар западен обичай. Важното е да се говори за Путин. Няма лоша реклама.
321

2017.02.24 | 23:17

1
Русия "мафиотска държава" - нищо ново, ние си го знаем - и при нас повечето червени боклуци са мафиоти
123

2017.02.24 | 23:17

3
До сега беше ...педал ,а от сега си контра педал !Все в ГЗ ! Лижи си черните муда и си трай !Знаеме се !

2017.02.24 | 23:17

2
И твоя любимец ,Боко ли ?

Добави коментар

Водещи новини