Командироват работници в чужбина при нови условия

  • 05 май 2016 17:38

  • 2928
  • 1
Командироват работници в чужбина при нови условия
© Novini.bg

Българските работници ще бъдат командировани или изпращани в държавите-членки на Европейския съюз, само при сключен трудов договор с работодателя, валиден за целия период на командировката. Законопроектът разширява защитата на българите, командировани за определен период от време в друга европейска страна.

Законопроектът въвежда изискване към работодателите в приемащата държава да осигурят най-малко същите минимални условия за работа на командированите работници, каквито имат техните работници - това включва минимална ставка на заплащане, минимален брой почивни дни, максимална продължителност на работния ден.

Урежда се и защита при наемането на бременни жени и родилки. Според промените тези минимални изисквания към работодателя са задължителни, независимо от продължителността на командировката. Други разпоредби предвиждат възможност българските работници да предявяват искове срещу своя работодател, в случай, че са претърпели вреди заради неспазване на минималните условия за работа. Искът може да бъде предявен и след прекратяване на договора. Когато работник търси правата си чрез иск, той ще бъде защитен от неблагоприятно отношение от страна на фирмата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.08 | 11:17

1
Това е хубава новина за международните шофьори.

Добави коментар

Водещи новини