Плевнелиев награди военнослужещи с висше офицерско звание (снимки)

  • 05 май 2016 16:02

  • 3422
  • 2
Плевнелиев награди военнослужещи с висше офицерско звание (снимки)
© Президентство

Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците от НАТО и да бъде способна да изпълни своите задачи трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на церемонията по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание, която се състоя на "Дондуков" 2 в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Държавният глава заяви, че разчита на отговорното отношение на всички институции за подкрепа на усилията на щаба на отбраната, на политическото ръководство и на армията за изпълнението на стратегически важната програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното каза, че отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Той посочи, че въпреки трудностите, армията ни изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС и изтъкна, че България е надежден и предвидим партньор.

Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите въоръжени сили, каза Плевнелиев. Той допълни, че като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Съюза, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност.

Предстоят ни много сериозни задачи по отношение на повишаване на способностите на нашите въоръжени сили, каза президентът и изтъкна необходимостта да се даде приоритет както на модернизацията, така и на кадровата политика. Той заяви още, че България прави необходимите стъпки за повишаване на своите отбранителни способности в съответствие с ресурсните възможности на държавата. Президентът припомни, че средствата за отбрана за 2016 г. бяха увеличени на 1,35 процента от БВП, което по думите му е добро начало. Припомни и осигуреното им плавно увеличение до достигане на 2 процента от БВП в рамките на едно десетилетие, спрямо поетия ангажимент на срещата на върха на НАТО в Уелс.

На церемонията президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното връчи пагони на генерал на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Досегашният директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов, който от 16 юли става заместник-началник на отбраната, получи пагони на вицеадмирал.
Контраадмирал Георги Фиданов - военен представител на началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, беше повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов - национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, получи пагони на контраадмирал.

Ген. Константин Попов благодари за оценката от името на повишените в звание и посочи, че това е оценка за българските военнослужещи и за ролята, мястото и значението на Българската армия - една институция, която генерира сигурност и гарантира суверенитет. Началникът на отбраната увери, че българските военнослужещи ще работят неуморно до постигането на крайната цел - по-модерна и по-силна Българска армия, такава каквато България заслужава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3422 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.02 | 18:25

2
nqma li koi da go grumne toq pedal.............

2016.06.02 | 18:25

1
Нещастник

Добави коментар

Водещи новини