Интересна изложба подреди Военноморският музей във Варна (снимки)

  • 05 май 2016 12:15

  • 1366
  • 0
Интересна изложба подреди Военноморският музей във Варна (снимки)
© Булфото

Изложба „100 години подводно плаване в България” бе открита днес във Военноморския музей - Варна. Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Изложбата е посветена на знаменателно събитие от българската военноморска история - приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България.

 

По време на Първата световна война на 25 май 1916 г. в пристанището на двореца Евксиноград с тайна церемония е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18. Подводницата е получена от съюзническия германски флот и вече е участвала в сражения за защита на българския бряг. За неин командир е назначен лейтенант Никола Тодоров. Така България става една от малкото страни в света, притежаваща свой подводен флот.

Изложбата проследява историята на българското подводно плаване от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на 8 отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”. Използвани са снимки и материали от фонда на Военноморския музей – Варна, Съюза на подводничарите в Република България и Пункта за базиране – Варна, пише "Булфото".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини