Чиновник в МС с работно време от една секунда на ден

  • 04 май 2016 20:21

  • 10287
  • 2
Чиновник в МС с работно време от една секунда на ден
© Novini.bg

Служител в дирекция “Правителствена канцелария” на Министерския съвет е бил на работа само една секунда за целия си работен ден. Това се е случило на 10 февруари 2014 г., показва доклад за спазването на работното време, изготвен от Главния инспекторат на Министерския съвет, съобщава "24 часа".

Проверката дали се спазва работното време е била направена по заповед на бившия министър-председател Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Тя била съсредоточена върху работата само на няколко дирекции и според служители в Главния инспекторат на МС трябвало да даде основания за отстраняване на чиновници.

Проверката е направена само по данни от системата за чекиране с електронни карти на входовете на МС и не отчита дните на отпуски или работа извън сградата при събития на премиера за пресцентъра или съдебни дела за юристите на правителството. Освен това се оказало и че не всички входове на Министерския съвет били снабдени със система за чекиране. НСО пък я изключвала в извънработно време и влизащите рано сутринта не били отчитани.

Стотици неотработени часове са били натрупани за периода януари - май 2014 г. от служителите на 22 дирекции в правителствената администрация. Проверката на конкретни чиновници показала, че имат да отработват между 200 и 600 работни часа. Обедните почивки пък масово се ползвали за повече време от предвидените 30 минути. Според изводите над половината чиновници в МС не спазвали работното си време и повече часове са били извън сградата, отколкото на работните си места.

За разлика от тях се оказало, че чистачките на правителствената сграда се преработват в нарушение на трудовите си договори, установила още проверката. Хигиенистките на изпълнителната власт са назначени на четиричасови трудови договори и трябва да работят между 6 и 10 ч. сутринта и от 16 до 20 ч. следобед. Вместо това обаче картите на чистачките показвали, че те отработват пълен 8-часов работен ден, но за сметка на това пристигали по-късно от 6 ч. сутринта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Коста

2016.05.05 | 12:13

2
200-600 работни часа са от месец и половина до три?Кой може да си позволи да го няма 1/4 от годината на работа?Отговорът е ясен - наши хора!

2016.05.05 | 12:06

1
Другия път да го подобри само с няколко стотни... такава гавра с народа... България откакто се е образувала като държава не помни!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини