Белгия очаква нови атентати

  • 04 май 2016 11:16

  • 1968
  • 1
Белгия очаква нови атентати
© Getty Images/Guliver

Трябва да очакваме нови атентати в дългосрочен план, е заявил ръководителят на белгийското контраразузнаване Як Рас в лекция пред студенти, цитиран от местни медии.

Според него в обществото се очертава ново поляризиране и настройване срещу мюсюлманската общност, макар белгийските джихадисти да представляват незначително малцинство. По неговите думи, въпреки твърденията на правителството, от 2011 г. насам бройката на присъединяващите се към "Ислямска държава" /ИД/ белгийски граждани остава стабилна на месечна основа. От Белгия произхождат най-много "чуждестранни бойци" в редиците на ИД на глава от населението.

Медиите съобщават днес, че до края на месеца белгийското правителство ще приеме решение за изпращане на изтребители, които да бъдат включени в операцията срещу ИД в Сирия. Решението ще подлежи на утвърждаване от парламента. Министърът на външните работи Дидие Рейндерс е посетил вчера белгийските военни в Багдад и е уточнил, че тяхната мисия ще бъде разширена. Белгия участва в международната коалиция срещу ИД от миналата година, но досега нанасяше въздушни удари само по цели на ИД в Ирак.

На този фон вчера белгийски съд осъди задочно 26 джихадисти, сред които и самовзривилия се при атентатите от 22 март на летището в Брюксел Наджим Лашрауи. Макар и мъртъв, той е осъден на пет години лишаване от свобода. Съдът е оправдал четирима от 30-те подсъдими за терористична дейност, сред които един имам, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1968 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Turkistanisljmstate

2016.05.04 | 15:06

1
vie svalete visite za turkistan i togava 6te revete sega e samo demoversia

Добави коментар

Водещи новини