Нощта на литературата ще се състои на 11 май

  • 04 май 2016 11:09

  • 709
  • 0
Нощта на литературата ще се състои на 11 май
© Булфото (архив)

Нощта на литературата тази година ще се състои на 11 май от 18.00 до 22.00 ч. в единадесет български града.

Това е петото издание за инициативата в България и десето в международен мащаб, съобщиха инициаторите от Чешкия център у нас, информира БТА. Откъси от съвременна европейска преводна литература ще се четат в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. В столицата Нощта на литературата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г.

Основната цел е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най-важните елементи са откъсът, четецът - популярна личност, и нетрадиционното за четене място. На всеки половин час във всяко "читателско гнездо" се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.

Информация за четенията може да бъде намерена на уебстраницата на събитието - www.noshtnaliteraturata.bg и във Фейсбук. В някои от градовете има специално издадени за целта брошури с пълното описание на местата, четците, откъсите, както и с място за събиране на печати. Събралите определен брой печат участват в томбола в края на вечерта.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България - Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация "Детски книги".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
709 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини