Никола Петров, директор на НАО ''Рожен'': За нас, хората, няма по-важна звезда от Слънцето

  • 03 май 2016 16:15

  • 3360
  • 0
Никола Петров, директор на НАО ''Рожен'': За нас, хората, няма по-важна звезда от Слънцето
© GettyImages

Да посветим един ден на Слънцето е най-нормалното и най-естествено нещо, което можем да направим. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Никола Петров, директор на Националната Астрономическа Обсерватория „Рожен”, по повод Международния ден на Слънцето, който се отбелязва днес.

По думите на астронома, ако има най-важна звезда на небето, това е Слънцето. "Тя ни дава нашата светлина, топлината на земята и разбира се без слънце няма как да я има нашата планета", казва още той. „Хората още в най-древни времена са отдавали почитта и преклонението си пред Слънцето”, посочи Петров и добави, че наблюдението на Слънцето е от изключителна важност, защото изучавайки Слънцето и неговата активност и периодичност във времето ние можем да си създадем представа и модел за много други звезди от нашата галактика.

„Слънцето е „жълто джудже” с температура на повърхността си около 6 хиляди келвина и диаметър около 1, 4 милиона километра. На фона на тази огромна звезда за нас, Земята е една малка прашинка, тя е около 109 пъти по- малка от диаметъра на Слънцето но въпреки това гравитацията му я е заловило в своето семейство много планети, както и нашата.

Последвайте канала на

Novini.bg
3360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини