Иван Янъков представя "Сонатите на Бетовен" в НДК

  • 03 май 2016 10:27

  • 756
  • 0
Иван Янъков представя "Сонатите на Бетовен" в НДК
©

Клавирен рецитал на виртуозния пианист Иван Янъков “Сонатите на Бетовен” ще бъде един от акцентите на тазгодишния "Салон на изкуствата" 2016. Събитието, продуцирано от НДК, ще се проведе на 30 май от 19:00 ч. в Зала 9 на Националния дворец на културата (НДК).

Ценителите на високото изкуство ще се насладят на “Апасионата”, “Лунна” и “Патетична” сонати на Бетовен.

ПРОГРАМА

Лудвиг ван Бетовен
Соната № 8 в до минор, оп. 13, "Патетична"
Grave - Allegro Di molto e con brio
Adagio cantabile
Rondo: Allegro

Соната № 14 в до-диез минор, оп. 27 номер 2, "Лунна"
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Соната № 23 във фа минор, оп. 57, "Апасионата"
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo - Presto

ПОВЕЧЕ ЗА ИВАН ЯНЪКОВ

Пианист и диригент, Иван Янъков е изнасял концерти в над 30 страни в Европа, Азия и Северна Америка. Свирил е като солист на редица оркестри и е имал изяви в множество големи зали, сред които: Tokyo Metropolitan Arts Center, Kitara Hall в Сапоро, Saint Martin-in-the-Fields в Лондон, City Hall в Хонг Конг. През 2001 г., като победител на конкурса Artists International Series, прави самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню Йорк. В последните две години пианистът редовно свири пред многохилядна публика в редица концертни зали в Китай. Свирил е камерна музика с членове на Лондонската филхармония. Наскоро пианистът изпълни 3-ти клавирен концерт на Рахманинов в рамките на международния DMZ Festival в Южна Корея.

Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи над 10 години в Ню Йорк, където получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music и участва активно в музикалния живот на града. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. В Лондон той основава и дирижира камерния оркестър London Chamber Players.

Иван Янъков прави диригентския си дебют през 2010 г. с Чешкия Национален Симфоничен оркестър, който впоследствие дирижира отново през 2013 г. Следват диригентски изяви в Европа, включително Москва и Лондон. По време на следването си в Ню Йорк, успоредно с пиано учи и дирижиране.

Като пианист, има осъществени записи и концерти на живо, излъчени по телевизионни и радио канали в Европа и Северна Америка, сред които три концерта на живо от Музея за изящни изкуства в Лос Анджелис. В България артистът е бил солист на редица оркестри, сред които Софийска Филхармония, Софийски солисти и оркестъра на Classic FM. Взима участия в Европейския Музикален Фестивал, Новогодишен Музикален Фестовал, “Салон на изкуствата” в НДК, дните “Недялка Симеонова”, многокократно в “Аполония”, както и на “Варненско Лято”. През 2005 г., по покана на Френската национална културно-образователна фондация, Иван Янъков изнася рецитали в Париж в чест на пианиста Алексис Вайсенберг.

Той често е канен да води майсторски класове из Европа и Азия, последно в Консерваторията на Бирмингам. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които “Ернест Блох” в Лондон. Съосновател и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ. Специализирал е като пълен стипендиант в световноизвестната Accademia Chigiana в Сиена, Италия.

Заедно с НДК, пианистът е съосновател на проекта "Джазът среща класиката" за четири рояла. В два поредни концерта, Янъков заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски, взривиха публиката в Зала 1. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall бе разпродаден месеци предварително. Очакват ги турнета и концерти в друго части на Европа и Азия.

През сезон 2015/2016 г. Иван Янъков има предстоящи изяви в Япония, Китай, Хонг Конг, Турция, както и в над 10 европейски държави.

Билетите вече са в продажба на касите на Билетен център-НДК и Ticketportal.bg, а всеки, който иска да се наслади повече на виртуозните изпълнения на Иван Янъков, може да заповяда от 21:00 ч. на специално after party в ROYAL PIANO CLUB-НДК (вход А5 срещу пилоните).

Последвайте канала на

756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини