Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.

  • 03 май 2016 09:21

  • 1063
  • 0
Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.
© Булфото

Д-р Буева представи документи, които показват как през годините се е увеличил броят на децата, които са финансирани от фонда през годините, в които той съществува, предаде БНТ.

От документите се вижда, че за последната година децата, на които Фондът е помогнал са 1390. В самото начало е помагано на 9 деца годишно, като в първите 6 години помощта е била за не повече от 100 деца на година. През последните 6 години се увеличава непрекъснато броя на децата.

Тя уточни как процедира Фондът. Хората подават своите документи и Фондът класифицира по специалности - ортопедия, кардиология, онкохематология. Изпраща документите за становища от специалистите в чуждите клиники, за да получи оферта от там и съставя подробен списък на всичките деца. На заседанията на Фонда, които са два пъти се дискутира как са се вземе необходимото решение. Това е месечно над 100 деца, което е огромен труд, каза още д-р Буева.

Буева не може да коментира дали има злоупотреби с пари на фонда. Тя е категорична, че са спазвани процедурите, които са предвидени в правилата на фонда за одобряване на децата. В разговора тя допълни, че не разбира хората, които казват, че не са доволни и да кажат от кое, защото аргументите за бензина за нея не са сериозни.

Нели Логофетова, която също е представител на обществения съвет на Фонда заяви, че всичко, което се случи е нанесло много тежък удар на Фонда в доверието на обществото и тези тежки обвинения за корупционни схеми и липсата на прозрачност ще оттегли дарителите.

Засегната бе темата за медицинските изделия за ортопедични интервенции, които се поемат от Фонда, а не от здравната каса. Касата поема болничното лечение, но не дава пари за тези консумативни. Въпросът е бил поставян многократно пред Министерството на здравеопазването, но до този момент нещата стоят така.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини