САЩ искали ЕС да ''забрави'' за околната среда и потребителите в ТТИП

  • 02 май 2016 16:46

  • 6190
  • 8
САЩ искали ЕС да ''забрави'' за околната среда и потребителите в ТТИП
© GettyImages

Природозащитната организация "Грийнпийс" публикува днес официално 240 страници поверителни документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), съобщава БТА. Документите хвърлят съмнение върху споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати, коментира ДПА.

Екоорганизацията твърди, че договаряното сега партньорство трябва да бъде изоставено и преговорите по съвместно търговско споразумение да започнат от нулата. Европейската комисия трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт" на преговорите по търговско споразумение, коментира Юрген Книрш, търговски експерт от "Грийнпийс", пише dnevnik.bg.

Според изтеклите секретни документи, цитирани по-рано от германски медии, сред които вестник "Зюддойче цайтунг" и др., правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия. Вашингтон е заплашвал ЕС да блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти, посочва изданието.

Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища, допълва ТАСС. САЩ също така се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения в Европа.
От "Грийнпийс" твърдят също въз основа на документите, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.

Последвайте канала на

Novini.bg
6190 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.05.16 | 11:42

8
тия кравари откачени... ще ни натровят като кучета с гмо...

2016.05.16 | 11:42

7
аз ако бях на Меркел на мястото щях да ги отрежа като кисели краставици и да направя търговско сътрудничество с Русия , дори щях да забраня долара да бъде в обръщение в ЕС
име

2016.05.04 | 18:32

1
а Роско какво казва?
КаМен

2016.05.16 | 11:42

6
За него не знам, но троловете вече са готови с новата опорна точка: Путин е вкарал човек в американското правителство и същият самосиндикално е направил гореописаните неща. :)

2016.05.10 | 09:32

5
САЩ ДА СИ ОПРАВЯТ СВОИТЕ ЗАКОНИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ

2016.05.04 | 18:32

3
Накратко..искат да ни затрият с мекеретата от ес... много са хората, ще има бунтове ако прокарват антинародни закони, а те искат всички да им се кланят като в римската империя...къде е сега римската империя? НА БОКЛУКА!

2016.05.04 | 18:32

4
Те тия имперялци от бунтове наи кярат.Нищо не може да се направи само ще стоим и ще мигаме.Важното е да ни е страх от русия.

2016.05.04 | 18:32

2
на бас че пак Путин ще бъде виновен и ще бъде обвинен че иска да маниполира търговското сътрудничество м/у ЕС и САЩ

Добави коментар

Водещи новини