Пламен и Кирил Карталови: Баща и син, които знаят много тайни

  • 01 май 2016 18:34

  • 4722
  • 1
Пламен и Кирил Карталови: Баща и син, които знаят много тайни
© БТВ

В рубриката на Би Ти Ви деца и родители Вяра Деянова ви среща с двама души, които знаят доста тайни - Пламен и Кирил Карталови. Бащата знае тайната на чистото изкуство, а синът - тайните на Ватикана.

Те работят и успяват в два на пръв поглед различни свята - единият живее в операта, за другия изследването на папската дипломация е мисия. И за директора на столичната опера и балет Пламен Карталови, и за неговия син вярата в семейството е непоклатима.

Пламен Карталов е бил по-близо до сина си до 18 годишната му възраст, защото после Кирил Карталов заминава за Италия да учи „Политически науки и дипломация”.
Карталови

Кирил е един млад човек, който е написал сериозни книги. Дипломната му работа е на тема „Папска дипломация". Твърди, че преди да започне да я пише, не е имал никаква представа от папска дипломация.

Бащата твърди, че се чувства малък пред този сериозен труд на сина си. Синът споделя, че е имал шанс, който много малко хора имат – допуснали са го до ватиканските архиви.
Карталови

„В момента, в който влезеш вътре нямаш време да се суетиш и да се чудиш ти що си тук, а не някой друг, а сядаш и работиш и това беше най-важното. Времето, което ти дават на разположение, е твърде малко за един забързан човек като мен”, споделя Кирил Карталов.

Покрай работата си в Светия Престол Кирил се е срещал и с папа Бенедик, и с папа Франциск.

С Бенедикт срещата е била част от една обща аудиенция на площад Свети Петър, когато Кирил му е подарил дипломната си работа. „Беше много трогнат и заинтересован от тази книга”, казва Карталов.

С папа Франциск се среща през 2016 г. година по време на честванията от 50-годишнината от публикуването на един важен документ - на конференция по въпросите за мира и справедливостта. Той намира за симпатични и бенедикт, и Франциск – симпатични по различен начин.

Бащата Пламен Карталов пък се среща и е близо до най-големите на оперната сцена. Особено близък е с Борис Христов.

„Посветих няколко години от живота си на болния Борис Христов, който беше почти парализиран, но трябваше да изпълня неговата мечта и кауза в Рим - да създаде една своя вокално-артистична школа. За мен беше една академия, истинска”, споделя Пламен Карталов.

Спомня си за „безпощадната взискателност” на Борис Христов. „Много властен човек, който не допускаше компромиси. Тази безкомпромисност му отвори най-големите сцени. Много пъти се ядосваше, крещеше, но това го правеше с широкото си балканско сърце, че е лъв и че няма да се предаде”, разказва още Карталов

Той си спомня също, че големите имена в операта не са контактували помежду си. Опитвал е, но не е успял да сближи Борис Христов и Николай Гяуров.

Пламен Карталов признава, че не е имал достатъчно време за сина си Кирил, тъй като често е бил на път.

Сега, когато успяват да са заедно, опитват да наваксат пропуснатото.

„Напоследък ходим заедно на сауна да плуваме и се получават много добре разговорите . Явно и възрастта се отразява позитивно на тези неща”, казва синът.

Кирил е свикнал баща му да го питат дали няма да се жени и да има деца. Бащата пък е създал спектакли за бебета в операта, за да може да се радва поне на чуждите малки деца.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tztz

2016.05.11 | 18:40

1
Mazni komuniagi :)

Добави коментар

Водещи новини