Хиляди нахлуха в парламента в Ирак

  • 30 април 2016 16:47

  • 3608
  • 2
Хиляди нахлуха в парламента в Ирак
©

Хиляди протестиращи проникнаха в силно охраняваната Зелена зона на Багдад в събота и нахлуха в иракския парламент, след като депутатите отново не успаха да одобрят ново правителство, предава AFP, цитирани от "Фокус".

Репортер на информационната агенция съобщава, че хиляди разгневени протестиращи са навлезли в зоната с ограничен достъп, в която са разположени основните държавни институции, и някои са започнали да разграбват сградата на парламента.

Демонстрациите целят да окажат натиск върху правителството, за да продължи с реформите.

"Изпращаме послание до парламента, че днес е последният му шанс да приеме пълна промяна на правителството", казва един от демонстриращите Хасанаин Али.

Министър председателят на Ирак Хайдер Абади призова сегашните депутати, които са свързани с партии, да бъдат заменени от технократи, ход, който не среща широко одобрение сред традиционните партии.

Ключови държавни длъжности от много години се разпределят по партийни квоти, а това е основното срещу което протестират демонстрантите.

През последните седмици парламентът е потопен с хаос, заради опитите на правителството да прокара промените.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
от към атлантика мирише

2016.05.04 | 01:10

2
"ключови държавни длъжностти се разпределят по партийни квоти" що ли ми е познато това нещо от някъде, хммммм, абе където е стъпил хамериканец и след него провал и потоп само за народите

2016.05.03 | 15:24

1
Хиляди американски наемници.

Добави коментар

Водещи новини