80 000 лв. обезщетение ще плаща фирма за загинала при взрив на мина габровка

  • 29 април 2016 21:20

  • 2071
  • 0
80 000 лв. обезщетение ще плаща фирма за загинала при взрив на мина габровка
©

80 000 лв. обезщетение в едно със законните лихви присъди Апелативният съд в Търново на дъщерята на загинала при взрив на мина работничка преди 4 години. Инцидентът стана в бившия завод "Еловица" в габровския кв. Чарково на 11 януари 2012 г.

Предприятието "Експал България" имало поръчка от Министерство на отбраната на Тайван за демилитаризация на общо 4 200 метрични тона боеприпаси, пише "24 часа".

49-годишната Пепа Цанева заемала длъжност "заместник-ръководител участък по демилитаризация и боеприпаси", но и пряко участвала в производствения процес, пише в кориците на делото. Във фаталния ден в 5,45 часа Пепа и неин колегата, който също бе ранен, започнали работа в цех "Демилитаризация". Около 8,20 часа работничката предприела утилизацията на нов вид противопехотна "скачаща" мина К090. Поставяйки боеприпаса в менгемето последвал взрив. Пепа загинала на място.

Случаят бил приет като трудова злополука, а началникът на цеха бил осъден за причинена смърт по немарливост. Той не провел инструктаж за работа с новото изделие.

Дъщерята на загинала завела иск за причинения от смъртта на майка й тежък емоционален и психически удар. Тя оценила преживените болки и страдания на 140 000 лв., но на две инстации магистратите уважили частично иска.
Апелативният съд осъжда "Експал България" да плати и държавна такса върху уважената част от иска в размер на 3 200 лева.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини