Италианската национална телевизия е изплащала награди с подправено злато

  • 29 април 2016 12:01

  • 2736
  • 1
Италианската национална телевизия е изплащала награди с подправено злато
© gettyimages

Италианската национална телевизия (РАИ) изплаща в златни жетони печалбите на победителите, които са дали най-точни отговори в предаванията от типа викторина. Печалбите достигат до сто хиляди евро.

Жетони се секат в Държавния монетен двор, а златото се доставя от Банка Етрурия. Златните жетони, изплащани от РАИ, са съпроводени със сертификат от държавната монетарница, който гарантира, че те са от чисто злато, известно като 24-каратово с метрична рафинираност 999,9 единици. Журналистическо разследване на Трети канал на РАИ разкри, че действителната рафинираност на златните жетони е 995 или с почти пет единици по-ниска, което е огромна разлика в търговията с благородни метали. Разкритието предизвика незабавната намеса на прокуратурата, която нареди на Финансовата полиция да конфискува като доказателство златния жетон, използван в журналистическото разследване.

Магистратите работят по две хипотези. Едната е за злоупотреба от страна на недобросъвестен служител в Държавния монетен двор. Другата хипотеза е за фалшификация, извършена от банката доставчик на златото. Банка Етрурия през последните месеци бе разтърсена от скандал с облигации. РАИ купува годишно от държавната монетарница жетони на стойност между 6 и 10 милиона евро и ги заплаща като чисто злато, поради което се обърна към прокуратурата като ощетена страна. Държавният монетен двор също пусна съдебна жалба като жертва на измама. Монетарницата обаче призна, че само 20 процента от закупеното от банката злато е било подложено на проба и се оказало чисто. Не е ясно защо не са проверени и останалите 80 процента от златото.

Досега няма обяснение защо РАИ използва тази сложна схема със златните жетони. Съпружеска двойка, победители във викторина на РАИ, сподели при условие за анонимност, че са чакали повече от година, за да си получат печалбата си, а когато са сменили златните жетони за пари по банковия курс крайната сума е била с близо 30 процента по-ниска.

Последвайте канала на

БТА
2736 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
monarch

2016.05.01 | 19:51

1
"Националната лотария"-вярвайте на плешивият задник.

Добави коментар

Водещи новини