Учени изпитаха успешно подмладяваща генна терапия

  • 28 април 2016 21:19

  • 12360
  • 2
Учени изпитаха успешно подмладяваща генна терапия
©

През септември 2015 г., изпълнителният директор на BioViva USA Inc., Елизабет Париш, тогава на 44 г., се подлага на 2 от експерименталните терапии на компанията си: една срещу загубата на мускулна маса, настъпваща със стареенето, и една за борба с изчерпването на клетките, свързано с множество болести, идващи с напредването на възрастта, пише "Труд".

Историята разказват ot Neuroscience news: Лечението имало за цел да докаже безопасността на терапиите от най-ново поколение. Но съдейки по получените резултати и данни, то постига много повече от това. Ако са верни, то това е първата по рода си генна модификация, наблюдавана при човешки организъм. Посредством удължаване на теломерите, се удължава животът на клетките. Този процес е бил наблюдаван досега при изолирани клетки и опитни мишки, но никога при човек.

Теломерите са окончанията на хромозомите в ДНК, които изпълняват защитна функция срещу износване. Те намаляват с всяко деление на клетките, като накрая остават твърде къси, за да успяват пълноценно да защитават хромозома, оставяйки клетката уязвима, вследствие на което тялото старее.

През септември 2015 г., изследвания, проведени върху Елизабет Париш, непосредствено преди проведените терапии, показват, че теломерите в белите й кръвни телца са необикновено къси за нейната възраст, което я прави предразположена към болести.

През март 2016 г., същите изследвания показват, че теломерите й са се удължили с приблизително 20 години, от 6.71 кб на 7.33 кб, което е основание да се смята, че левкоцитите на Париш са се подмладили биологично. Тези открития са потвърдени от две независими фондации – брюкселската HEALES и Фондация за геронтологични изследвания, базирана във Великобритания.

Последвайте канала на

Novini.bg
12360 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.17 | 14:57

2
Тези се опитват да си играят и променят творението Божие и законите Божии, но са си направили сметките без кръчмаря!

2016.11.17 | 14:57

1
Съвсем успешно науката побеждава Оня, когото никой не Го е виждал и който няма нищо против войните, глада и убийствата по планетата.

Добави коментар

Водещи новини