Неизвестно езеро откриха в Антарктида

  • 28 април 2016 21:07

  • 4750
  • 1
Неизвестно езеро откриха в Антарктида
©

Антарктическият лед крие под себе си неизвестно езеро с дължина 100 километра. До този извод са стигнали учени въз основа на данни, представени в Европейския съюз по геонауки, съобщава "МегаВселена", позовавайки се на  New Scientist.

Подобни подледни езера представляват огромен интерес за науката, тъй като може да крият уникални форми на живот, заключени в изолация от околния свят милиони години.

Макар че езерото не превишава по размери известното Восток (размерите на Восток са 240 км дължина и 60 км ширина), новото езеро се намира доста по-близо до изследователските станции и учените ще могат много по-лесно да го достигнат и изследват, казва Мартин Сийгерт, член на екипа, открил новия географски обект.

Догадката за съществуването на езерото се основава на спътникови снимки, където учените са идентифицирали канали по повърхността на ледовете, точно съвпадащи с наблюдаваните над вече известни подледни езера и канали.

„Видяхме тези странни линии по повърхността и по тях предположихме, че там съществуват масивни канали с дължина 1000 километра, а също и голямо подледно езеро“, казва Сийгерт.

Ученият допълва, че новото езеро има дължина около 100 км, ширина 10 км и по форма повече прилича на ивица, а дългите канали и каньони, излизащи от него, се протягат на 1000 километра по източното крайбрежие на Антарктида.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4750 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.01 | 21:42

1
Много ясно че ще има езеро под леда, вие какво очаквате да има чипс ли

Добави коментар

Водещи новини