И Стара Загора забрани фереджетата

  • 28 април 2016 16:03

  • 2570
  • 5
И Стара Загора забрани фереджетата
© Getty Images/Guliver

И Стара Загора след Пазарджик забрани носенето на публични места на фереджета и други аксесоари, които закриват лицето и пречат за разпознаването му, пише "Стандарт".

Предложението на общинските съветници Гергана Микова от НФСБ и Николай Диков от ГЕРБ, бе прието с абсолютно мнозинство на заседанието на общинските съветници в четвъртък. Против бяха само двамата съветници от ДПС.

Градските старейшини гласуваха и тлъста глоба – до 2000 лв, за нарушаване на забраната, която е двойно по-голяма от санкцията в законопроекта на Патриотичния фронт в парламента. „Такава глоба са предвижда за всички подобни нарушения в общинската наредба и ние се съобрязавахме с това", поясни вносителката Гергана Микова, областен шеф на НФСБ в Стара Загора. Освен това санкцията на пазарджишките общинари и на други общини, които готвели подобна забрана, била също голяма - между 1000 и 1500 лв.

Местният парламент на старозагорци забрани и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции. Местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, трябва да бъдат реграментирани със заповед на кмета на общината, решиха още общинските съветници.

Припомняме, че от другата седмица фереджетата в Пазарджик ще са забранени. Това решиха вчера общинските съветници почти единодушно. 39 гласа "за" срещу два "против" направиха новата наредба възможна.

Темата за фереджетата у нас, по-специално в Пазарджик, стана особено актуална след коментар на главния прокурор Сотир Цацаров. "Носенето на фередже в Пазарджик започна по чисто финансови причини. В началото разследването и проверките установиха ежемесечно заплащане за носене на тези облекла. Първоначално раздаваха по 120 лева на месец. Сега икономическите стимули действат във финансирането на молитвения дом там", обяви преди дни шефът на държавното обвинение.

Малко след това Патриотичният фронт инициира законодателна промяна, предвиждаща наказания за носещите фередже. 200 лв. глоба за носене на покриващото облекло поискаха депутатите. Санкцията е само за първо нарушение, при повторно и всяко следващо скача до 1500 лв.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2570 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.06.12 | 17:16

5
И как ще накарат човека да си плати глобата,това ми е интерсно??????

2016.05.17 | 13:08

3
Сто тояги на голо.
коко

2016.06.12 | 17:15

4
В цяла България трябва да се забранят - браво за загорци.
Крум Страшний

2016.05.02 | 15:21

2
Още се развява Самарското знаме в паметта и сърцето на Старозагорци !! Браво !!!
Turçün

2016.05.02 | 15:21

1
Poçivayte vav Mir Bılgari nymagi Burkite veçe, kolko smeşen i glupav narod ste .!!!

Добави коментар

Водещи новини