Създадоха слънчев фонтан

  • 28 април 2016 15:28

  • 3270
  • 0
Създадоха слънчев фонтан
© SunGlacier

Наричат го изобретател, но за себе си той казва, че е творец и неподправен мечтател. Човек на изкуството, който се вдъхновява от науката.

Преди три години холандецът Ап Ферхегеeн показа на света, че в пустинята може да вирее ледник. Направи го, за да накара хората да гледат на проблемите от друг ъгъл и никога да не спират да търсят възможности и решения.

Снимка: SunGlacier

Напук на скептиците и песимистите, Ап Ферхеeген продължи да търси различното в света. Така се роди и новото му изобретение - слънчев фонтан, съобщава БНТ.

Създадох скулптура, която улавя водата от въздуха. В основата на скулптурата има водна помпа и уред, който улавя около 2 литра вода от въздуха на ден. Конструкцията се захранва от два 250-ватови соларни панела. Произведената енергия се складира в батерии, така че фонтанът не спира да работи и когато слънчевата светлина не е достатъчно, разказва творецът.

Скулптурата наподобява странна дървена плетеница. Но всъщност е модулна система, височината на която достига 2 и половина метра.

Тази скулптура е направена от материали, които могат да се купят от магазините. Навсякъде ги има. Целта на проекта е да покажа, че ние наистина можем да променим нещата и че това е една възможност за бъдещето, допълва Ферхеeген.

Снимка: SunGlacier

Изглежда просто, но докато стигнат до правилната формула Ап Ферхегеен и хората от неговия екип са направили много тестове. Те използват битов уред за улавяне на капки вода. Той може да работи при средна външна температура около 13 градуса по Целзий.

Соларен фонтан. Защо е необходим ли? Това е предизвикателството на холандския творец към човечеството. По този начин той иска да вдъхнови и други хора да започнат да изобретяват различни неща. Това е първата крачка. Ап Ферхегеен вече я направи. И със сигурност не престава да увлича хора към измеренията на смелите идеи и ефикасните решения.

Последвайте канала на

Novini.bg
3270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини