Медия от САЩ: ЕС преформатира безвизовия режим

  • 28 април 2016 10:37

  • 1700
  • 1
Медия от САЩ: ЕС преформатира безвизовия режим
© gettyimages (архив)

Правителствата на държавите членки на ЕС, които смятат да сключат споразумения с Турция, Украйна и Грузия за безвизови пътувания, сега обмислят нова политика, която ще им позволи бързо да суспендират и дори да анулират тези договорености при необходимост. Това се посочва във френско-германски документ, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Правителствата от ЕС ще вземат скоро решение дали да въведат безвизов режим в момент, когато много европейци са разтревожени от масовата миграция. Евентуално споразумение с трите държави ще значи, че живеещите в тях общо над 120 милиона души ще могат свободно да влизат в ЕС без визи.

Високопоставени представители на държавите членки ще обсъдят днес на среща в Брюксел визовите споразумения и какви предпазни механизми могат да бъдат приети. Преди днешната среща двете най-влиятелни държави в ЕС Франция и Германия направиха няколко предложения, на основата на които да започнат обсъжданията.

Колкото по-силен защитен механизъм бъде създаден, толкова по-вероятно е страните членки да дадат одобрението си. От друга страна, механизъм, който предвижда лесна възможност за отмяна на безвизовите споразумения, може да предизвика недоволството на Украйна, Турция и други, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Едно от предложенията в документа е ЕС да може автоматично и за постоянно да може да премахне дадена страна от списъка с държави, за чиито граждани има безвизов режим, ако тя наруши споразумението. Щом бъде подписано споразумение с Турция, Украйна или Грузия, Европейската комисия ще трябва редовно да изготвя доклади дали съответната страна изпълнява условията за безвизово пътуване.

Основните критерии за това са ефективност в борбата срещу корупцията, организираната престъпност, фалшифицирането на документи, незаконното пресичане на граници и това дали страната сътрудничи за реадмисията на незаконни имигранти, се посочва още в документа.

Последвайте канала на

БТА
1700 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.29 | 08:16

1
Само доказан Кретен може да пусне анадолоците в Европа без визи!

Добави коментар

Водещи новини