''Панамските документи'' ще станат достъпни за обществеността от 9 май

  • 27 април 2016 17:36

  • 2446
  • 0
''Панамските документи'' ще станат достъпни за обществеността от 9 май
© GettyImages (архив)

Милионите "Панамски документи", които породиха огромен скандал заради укриването на доходи в световен мащаб, ще станат достъпни за обществеността от 9 май, обяви Международният консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който направи тези разкрития, предаде Франс прес.

База данни ще съдържа информация за над 200 000 дружества, тръстове и фондации, регистрирани в 21 данъчни рая, "от Хонконг до американския щат Невада", се казва в изявление на организацията със седалище във Вашингтон.

От началото на месеца разкритията на "Панамските документи" предизвикаха множество разследвания по света и доведоха до оставката на премиера на Исландия и на испански министър.

Разкритите от стотина медии около 11,5 милиона документи на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", показаха как в големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с изгодна фискална политика.

МКРЖ посочва в изявлението си, че проучването на тези документи продължават и че в близките седмици и месеци ще бъдат публикувани нови статии.

Последвайте канала на

БТА
2446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини