Филип Златанов избяга

  • 27 април 2016 07:03

  • 18885
  • 10
Филип Златанов избяга
© Булфото

Трайно в чужбина се е установил бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов-Тефтерчето. Той е напуснал България преди известно време, без никой да разбере за това, разкриват пред "България днес" близки до бившия високопоставен чиновник.

По думите им той в момента е в Испания, макар да обмислял варианти за прехвърляне в Лондон или Берлин. Златанов изчезна зад граница, след като у нас бе съден и получи условна присъда заради скандалните дневници със записи кой от властта да се "удари" и кой "да се оправи".

Испания за живот избраха и сочените от МВР за наркобосове Красимир и Николай Маринови - Братя Маргини. След дългогодишна битка с правосъдната система те също бяха оправдани и се изнесоха в южната европейска страна, където прехвърлиха бизнеса си.

"Филип е добре. Изобщо няма намерение да се прибира в България", заяви негова близка пред всекидневника. Според нея Златанов бил жестоко разочарован и се чувствал предаден от хора, които му се пишели близки и приятели, докато бил на върха. Когато се срутил, телефонът му замлъкнал, а тези, които му звънели, се броели на пръстите на едната ръка. Докато се точеше делото, Филип Тефтерчето изпаднал в тотална изолация и дълбока депресия.

"Разсипаха ми здравето и психиката! Унищожиха кариерата ми! Хвърлиха ме на кучетата! Нямам място повече тук!", гневял се Златанов пред свои приятели. Бил категоричен, че не иска да продължи да живее повече в държава като България.

Според запознати Филип Тефтерчето решил да емигрира по-малко от месец след като Върховният касационен съд (ВКС) замени ефективната му присъда с условна през октомври 2015 г. Първоначалното пътуване в чужбина било с опознавателна цел. Той искал да проучи възможностите за битово устройване и работа и едва тогава да реши дали да остане зад граница.

Още повече че по това време все още очаквал окончателното произнасяне по делото му от ВКС. До последно се надявал върховните магистрати да го оневинят напълно. Разчитал, че при такъв развой ще може да се върне на бял кон в държавната администрация. Според негови колеги тези надежди били много наивни от страна на Златанов. В крайна сметка ВКС не го оневини.

Тежката дума на магистратите от ВКС, че е виновен, макар и да не трябва да търка нарове, сринала очакванията му за реванш. Именно заради това предпочел окончателно да се установи зад граница. Искал да се откъсне от всичко и да забрави миналото. Надявал се да възроди стари контакти, които биха му помогнали за бъдещето на чужда земя.

След като проучил възможностите, Златанов взел категорично решение да не се връща повече в България. Негови близки разкриват, че той не отхвърлял и вариантите да прекарва част от времето си в Лондон или Берлин. В двата европейски града имал солидни контакти от времето, когато бил във властта, и разчитал на тях, за да стъпи в консултантския бизнес.

Първоначално Златанов бе осъден на три години затвор ефективно, но ВКС замени това наказание с условна присъда за същия срок. Тефтерчето получи присъдата заради непубликуването на информация за проверка за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев. Според съда той е виновен и за това, че не е уведомил бившата заместник-шефка на комисията за финансов надзор и президентския екссъветник Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси.

Междувременно двата скандални дневника на Златанов изчезнаха от колата на експерт, бивш служител на Държавна сигурност. Той трябвало да им направи анализ, но ги оставил в автомобила си, за да отиде до тоалетната в храсти край пътя. Когато се върнал, от скандалните тефтери нямало следа. Мистерията бе обявена като кражба, която и до момента не е разкрита.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
18885 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2017.08.04 | 03:13

10
Да не би той да е жената, на която Тиквата е купил къща за милион и половина в Испания?

2017.08.04 | 03:12

9
Крали пили яли крали пили яли дошло време да делят с тиквата...даааа но тиквата алчен... иска всичко :)))
ааа

2017.08.04 | 03:12

8
Пикльото от ДС и останалите около него за балами ли ни мислят? Върнал се в колата, а доказателствата ги нямяло, айде бе!!!
Лойко Борисов

2017.08.04 | 03:12

7
Следва сценарият Мишо Бирата и Ваньо Танов...
aaa

2016.04.29 | 20:42

6
Филип тефтерчето не искал да живее в държава като България?!? Не, Наглец Нешастен, на България не и трябва Боклуци като теб и семейството ти.
Браво

2016.04.29 | 14:48

5
И ние се кефим, че подобен боклук е напуснал даржавата ни.Отърваха го от затвора господарите му, а можеха като Мишо бирата и Вальо Танов да го свитнат. Такава е съдбата на помиярите.
Геро

2016.04.28 | 13:36

4
Колко плитко.... отвратително!

2016.04.28 | 13:35

3
Сиромах човек,жив дявол А
Некоректен работодател!

2016.04.27 | 20:30

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.04.27 | 11:35

1
Голямата игра,на КЛОНИНГИТЕ

Добави коментар

Водещи новини