Попова: Готови сме да посрещнем адекватно проблема с мигрантския натиск

  • 26 април 2016 16:55

  • 2039
  • 2
Попова: Готови сме да посрещнем адекватно проблема с мигрантския натиск
© Булфото

Само с отчитане на нашите собствени интереси и на различните културно-исторически специфики на отделните региони и държави, страната ни може да гради авторитет в международен план и да е надежден партньор в ЕС и НАТО.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на пред участниците в конференция на тема „Миграция и убежище – перспективи в европейски и в национален контекст“. Еднодневният форум се проведе под патронажа на вицепрезидента в рамките на съвместен проект между Комисията по предоставяне на убежище към президента и фондация „Фридрих Еберт“.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че решаването на въпросите на сигурността на национално ниво води до укрепване и на колективната сигурност. „Държавата ни от 2013 г. досега чрез институциите, обществеността и медиите демонстрира желание и готовност да посрещне адекватно проблема с мигрантския натиск“, заяви Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

В изказването си вицепрезидентът призова за днешна Европа да се говори като за политически, социален, културен и духовен феномен, който граничи с други култури и не може да бъде ограничаван само в рамките на ЕС. „Феноменът Европа трябва да бъде наравно с останалите ценности, които векове наред сме създавали и са в основата на европейската цивилизация. Днес във фокуса ни трябва да са ценностите на хуманизма и сигурността“, посочи Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

В рамките на дискусията бяха обсъдени динамиката на средата за сигурност, същността и измеренията на хибридните войни и влиянието на бежанската криза върху обществото в България, както и мерките на изпълнителната и на местната власт за подпомагане на интеграцията на чужденци и сътрудничеството на страната ни с партньорите от ЕС в контекста на мигрантския натиск. Те бяха подкрепени с резултати от проучване на обществените нагласи спрямо мигрантите и с актуална статистика и тенденции при опазването на националните граници.

По данни на Държавната агенция за бежанците, мерките на национално равнище са съсредоточени в подпомагане и приемане на лицата, нуждаещи се от закрила и в предотвратяване на потенциални рискове за националната сигурност и сигурността на ЕС. Статистиката на Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР показва, че в периода от 1 януари до 31 март 2016 г. са задържани общо 2 982 лица, направили опит да преминат незаконно през границата на страната.

Географски България се намира в зона с висока концентрация на рискове и заплахи и конфликтно противопоставяне в сравнение с много други страни от Евроатлантическата общност. Разположението на страната ни в Балканския стратегически район й отрежда важна роля в поддържането на сигурността на части от югоизточния фланг на НАТО и охрана на важни участъци от външните граници на ЕС. Това отбеляза в доклада си пред форума зам.-директорът на Центъра за близкоизточни изследвания и експерт по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков.

Университетският преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма проф. Владимир Чуков представи доклад, посветен на основни фактори за настоящата бежанска вълна и данни, според които Сирия е в икономически колапс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2039 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.26 | 18:00

2
Излизайте от Парите,мафиоти такива.
то

2016.04.26 | 18:00

1
ТИ ПЪК ОТКЪДЕ ИЗЛЕЗЕ ..... ААА идват избори !!!!!!

Добави коментар

Водещи новини