Инспекцията по труда установи 674 нарушения за месец в Добричко

  • 26 април 2016 14:44

  • 920
  • 0
Инспекцията по труда установи 674 нарушения за месец в Добричко
©

133 проверки е извършила Инспекцията по труда в Добрич през месец март, като 14 от тях са били за проучване на жалби и сигнали от граждани. Констатирани общо 674 нарушения на трудовото законодателство - 267 по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 407 по трудови правоотношения.

Инспекторите са установили работодатели, които не изплащат заплати, съответстващи на гарантираната от закона минимална работна заплата, както и неизплащане на допълнителни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит, за нощен, празничен и извънреден труд.

Констатирана е още липса на предварителни поименни графици за разпределение на работното време в обектите, в които се прилага сумирано изчисляване на работното време и липса на актуални измервания на показателите за електробезопасност. През отчетния месец са установени 5 лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП.

На неизрядните работодатели са съставени 27 акта, от които 11 за нарушения на нормите по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 16 за нарушения по трудовите правоотношения. 19 са издадените през месеца наказателни постановления, а влезлите в сила 11, на стойност 5800 лева.

От инспекцията приканват работодателите от отрасъл „Растениевъдство“ да се възползват от възможностите за сключване на т.н. „еднодневни трудови договори”. Към момента в Добрич са заверени 145 такива договори на трима земеделски производители за обработка на лозови насаждения, зеленчуци и лавандула.

Във връзка с разпространена от медии информация за работодатели, които удържат суми от възнагражденията на своите работници и служители като гаранция, че те няма да напуснат изненадващо, без едномесечно предизвестие, инспекцията по труда напомня на работниците и служителите, че законодателството не позволява да се извършват подобни удръжки и се обръща към потърпевшите да подават сигнали, за да бъде осъществен контрол, в рамките на правомощията на инспекторите по труда. Важно е сигналите да бъдат подавани от лица, които все още са в трудови правоотношения с некоректния работодател.

Според трайно установената съдебна практика, споровете след прекратяване на трудовия договор са от гражданскоправен характер и могат да бъдат решавани само по съдебен ред. За работниците и служителите производството по трудови дела е безплатно. Те не заплащат държавни такси и разноски, дори и искът им да бъде отхвърлен.

Инспекторите по труда контролират спазването само на договорените писмено в трудовия договор условия. Те не могат да окажат съдействие на работещите във връзка с устни договорки, най-често за изплащане на част от възнаграждението „под масата“, без отразяването им в договора.

Сигнали могат да се подават на място в дирекция „Инспекция по труда“, на горещия телефон 0700 17 670, през специалната форма на интернет страницата на Агенцията, както и по имейлите, публикувани на сайта, в рубриката „Контакти“.

Последвайте канала на

Калина Христова
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини