Експерт: Шофьорите излизат на пътя неподготвени​

  • 26 април 2016 08:42

  • 2040
  • 3
Експерт: Шофьорите излизат на пътя неподготвени​
©

Увеличават се жертвите на пътно-транспортните произшествия, каза в сутрешния блок на БНТ експертът по пътна безопасност Любка Маринова.

Ние сме на първо място по смърт на пътя в ЕС. У нас на един милион умират 95 в катастрофи, посочи тя.

Има няколко причини за тази черна статистика. Една от тях е неподготвеността на шофьорите. Няма как един курс за шофьори да е 20 дни и да няма инциденти на пътя, коментира Маринова.

Тя добави, че програмите за обучение трябва да се сменят. Необходимо е да се изучава и устройството на автомобила, има закони на физиката и механиката, които трябва да се спазват, отбеляза експертът.

Друга причина за увеличаване на катастрофите е премахването на камерите, коментира Маринова.

Според нея пътищата са добри, има какво още да се направи, но трябва особено внимание да се обърне на изграждане на магистрали. Там стават само 8% от катастрофите, каза Маринова.

Тя препоръча на шофьорите да тръгват на път информирани и да използват мобилното приложение на АПИ, за да знаят къде има ремонти и въобще някакви проблеми на пътя, за да избегнат тапите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2040 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
шофьорка

2016.05.07 | 13:24

3
най-важното да има добър закон, караш ли внимателно - всичко е наред, ако нарушиш - жестоки санкции, не е проблема в книжките, ако ще и в магазините да ги продават, но да си даваш сметка къде се качваш и за какво

2016.05.07 | 13:24

2
Едно абсолютно компетентно мнение. Аз съм карал школа 6 месеца. Шофирам от 44 години, но актовете ми се броят на едната ръка, а карам спортно.

2016.05.03 | 09:32

1
Не е важно колко дни е курсът за шофьори, важното е на изпита да има строги критерии и изпита да обхваща повече неща от пътя и движението, сега изпитите са съвсем слаби и през тях минават доста негодни за пътя хора.

Добави коментар

Водещи новини