Унищожиха още 34 едри животни, болни от нодуларен дерматит

  • 20 април 2016 13:53

  • 3326
  • 1
Унищожиха още 34 едри животни, болни от нодуларен дерматит
© Getty Images/Guliver

34 едри животни, които са заразени от болестта нодуларен дерматит, са унищожени в старозагорското село Воденичарово. МВР и дирекцията по храните предприемат съвместни мерки за ограничаване на заразата в областта, съобщава БНР.

"Епизоотичната обстановка в региона е усложнена", съобщи за "Хоризонт“ директорът на Областната дирекция за безопасност на храните доктор Дамян Миков.

Заразата идва от южните ни съседни страни Гърция и Турция, а ограничаването й е трудно, заради множеството начини на разпространение. Със заповед на областния управител е забранено движението и транспортирането на едри преживни животни, с изключение на предназначените за обработка в месодобивните фирми, както и провеждането на пазари на такива животни.

Според доктор Миков е започнала дезинфекция на фермите. Очаква се и нотификация от ЕК за ваксинация. Тя ще започне от областите в страната, където има огнища на зараза и е задължение на държавните ветеринарни служби.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПО ВАЖНО

2016.04.21 | 23:55

1
Хора, за нищо на света недейте да ходите да работите в Несебър, отношението е като към животни, там е по-зле и от Елените, защото стрелят на месо................ДА ЕЛЕНКО УЕВИЧ ПАПУРКОВ ..??????

Добави коментар

Водещи новини