Референдумът на "Шоуто на Слави" няма да се проведе заедно с изборите наесен

  • 20 април 2016 10:55

  • 3225
  • 6
Референдумът на "Шоуто на Слави" няма да се проведе заедно с изборите наесен
© Булфото

Референдумът, иницииран от телевизионното предаване "Шоуто на Слави", няма да се проведе наесен заедно с президентските избори.

Това стана с гласуване на поправка в Изборния кодекс на 14-ия час от вчерашното извънредно заседание на правната комисия.

В полунощ депутатите обсъждаха промяната в закона, внесена от ГЕРБ, с която се отменя правилото обществени допитвания, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им.

Депутати дори намекнаха, че е възможно общественото допитване да се проведе юли или август, пише "Дневник".

Предложението беше прието с 9 гласа от ГЕРБ и Патриотичния фронт, двама "против" от Реформаторския блок и двама "въздържал се" от АБВ и БДЦ.

Първи думата взе депутатът от гражданската квота на Петър Славов, който попита вносителите при новото правило кога ще се проведе референдум, внесен през май. Председателят на правната комисия отвърна, че това ще стане в тримесечен срок.

След това Славов предложи да бъде гласувано през месец август референдуми да не се провеждат. Той не получи подкрепата на останалите депутати, като Свилен Иванов от ГЕРБ дори възкликна, че може и да е в края на юли допитването.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) заяви, че това предложение гони други цели, а не да има нормативна и административна ефективност. Той добави, че е логично да се провеждат заедно, за да има по-висока активност на допитването.

Кирилов аргументира, че направеното предложение цели запазването на гражданската енергия, защото ако една подписка е внесена в началото на годината, а избори ще има в края на годината, парламентът ще бъде обвиняван, че бави провеждането на референдума.

Христиан Митев от Патриотичния фронт посочи, че като се слее допитването с изборите, ще получат обвинят, че кампанията за вота не дава възможност референдумът да се разгърне.

"Не сме на високото интелектуално ниво на Реформаторите", подкрепи го Кирилов и уточни, че не бива се намеква, че поправката е свързана с конюнктурата.

Крайното решение ще бъде взето в четвъртък при окончателното гласуване на поправките в Изборния кодекс в пленарна зала в парламента.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3225 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Наблюдател

2016.04.23 | 23:24

6
Нека този път им дръпнем черджето!Лошо или добро - предавнето на Слави може да свърши много работа.
123

2016.04.23 | 23:24

5
ама правят ни маймуни само наще крадци в българия.тези неща в друга страна няма как да се случат.виж гърци ,македонци и пр.когато материялат е лош добри елементи неможеш да направиш от него
коко

2016.04.23 | 23:24

4
КОЛКО ДЕПУТАТИ Е ИМАЛО - 13 БИЛИ ТАМ....... АМИ ОСТАНАЛИТЕ КЪДЕ СА БИЛИ - ДО 240 ?

2016.04.23 | 23:24

3
Исканията на Слави са приети вече - за задължителното гласуване , електронното , а за броя на депутатите - това се решава САМО от Велико нар. събрание.
BBB

2016.04.23 | 23:24

2
За пореден път ни направиха на маймуни! Политическата класа в БГ се страхува за статуквото си.

2016.04.22 | 10:11

1
Треска ги тресе дупетатите ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини