20 000 къщи убийци дебнат в България

  • 20 април 2016 09:26

  • 2582
  • 0
20 000 къщи убийци дебнат в България
© Булфото

Поне 20 хиляди опасни сгради има в България, изчислиха архитекти и строителни експерти пред „Всеки ден". Бройката им не е официална, но се базира на информация от 28-те областни града, както и от други големи населени места в страната.

Всички тези рушащи се имоти всекидневно застрашават живота и здравето на стотици хиляди българи и чужденци, които имат път покрай тях. Първенци по опасни сгради са столицата и вторият по големина град у нас - Пловдив.

Въпреки солените глоби, които са разписани в общинските наредби за старите и опасни сгради, и кметове, и собственици на въпросните имоти винаги имат едно и също обяснение за това, че те не се ремонтират или пък събарят - бюрократични спънки. И всеки път след поредното срутване, взело жертва или пък застрашило човешки живот, местните власти се втурват да взимат мерки за обезопасяване на рушащата се сграда или пък да предлагат комплексно решение на проблема. Истината обаче е, че подобни казуси са на принципа „Всяко чудо за три дни".

Инцидентът с падналата мазилка и тухла върху 8-месечно бебе в центъра на Пловдив, което едва не коства живота му, отново бе оправдан с дежурните думи - бюрократични спънки. Част от падащите домове пък са паметници на културата, заради което не може да бъдат ремонтирани, преди да бъде извадено разрешение за подобна дейност. Само в София близо 680 са старите и полуразрушени сгради, показва справка от Столична община. В сърцето на Пловдив пък те са 300, съобщи вчера кметът на район „Централен" в града под тепетата Георги Стаменов. Опасни сгради има и в емблематичния Стар град, който ежедневно привлича нашенци и туристи от цял свят.

Проучване на „Всеки ден" показва, че в София рекордьор по запуснати сгради е кв. „Възраждане", където в триъгълника между булевардите „Т. Александров", „Сливница" и „К. Величков" има около 160 съборетини. Повечето от тях са вдигнати в началото на миналия век, но малко от тях са годни за обитаване. Вековни сгради има и в стария център, обхващащ районите „Оборище", „Сердика" и „Средец". Справка от „Московска" 33 показва, че най-безопасни са районите „Изгрев", „Илинден" и „Връбница", където броят на съборетините се брои на пръстите на ръцете.

Един от проблемите, които пречат за обезопасяването на рушащите се имоти, е, че поради многократна смяна на собствениците или пък неясна собственост процедурата по премахването на някогашните красиви, но древни сгради се бави с години. Заради протакането те се превръщат в същински убийци.

Така например в Перник двe опасни cгpaди в цeнтъpa ca c нeяcнa cъдбa. Toвa ca Гимнaзиятa пo xpaнeнe, ĸoятo e пo-извecтнa ĸaтo Мaнджaтa, и cгpaдaтa нa пoщaтa нa yлицa „Paйĸo Дacĸaлoв", чиятo ĸyлa e cилнo нaпyĸaнa, a paйoнът e oтцeпeн oт мeceци. Двата имота сa cpeд пocтpaдaлитe oт зeмeтpeceниeтo пpeз май 2012 г. и дo мoмeнтa нe ca пpeдпpиeти дeйcтвия зa тяxнoтo yĸpeпвaнe. Maнджaтa бe cpeд нaй-тeжĸo пocтpaдaлитe в Πepнишĸo пpи тpyca oт 5,8 пo Pиxтep. Πpи пъpвoнaчaлeн oглeд бe peшeнo тя дa бъдe peмoнтиpaнa, a зa цeлтa бяxa oтпycнaти 340 000 лв.

Bтopи oглeд нa пocтpoйĸaтa oбaчe ycтaнoви, чe тя имa cepиoзни ĸoнcтpyĸтивни пpoблeми, oпacнa e, нe мoжe дa бъдe възcтaнoвeнa и тpябвa дa бъдe cъбopeнa. Oт тoгaвa дo ceгa oбaчe тoвa нe e нaпpaвeнo. Учeницитe oт гимнaзиятa пъĸ бяxa пpeмecтeни в гимнaзиятa пo миннa пpoмишлeнocт. Дpyгaтa пpoблeмнa cгpaдa, строена през 1928 г., пъĸ нe ce yĸpeпвa зapaди мнoгoтo cъcoбcтвeници. Сред тях са „Бългapcĸи пoщи", местен нoтapиyc, Oбщинa Πepниĸ, както и фиpмaтa нa бизнесмена Людмил Cтoйĸoв „Eвpoмeтaл", който бе съден, а впоследствие оправдан за източване на милиони от САПАРД.

Русе също е сред градовете, където има паметници на културата убийци. Само преди месец в красивата дунавска община падна мазилка от такава сграда на ул. „Александровска". За щастие при инцидента нямаше пострадали пешеходци. Въпреки че имаше предписание за обезопасяване на фасадите, собствениците на имота не бяха предприели никакви мерки. Мястото бе заградено с лента, тъй като поради лошото състояние на фасадата има опасност от втория и третия етаж да продължава да пада мазилка или каменни късове от орнаментиката на сградата.

В Благоевград местните отдавна негодуват срещу две необезопасени и неподдържани сгради, които крият опасност за живота и здравето на минувачите. Едната е изоставена къща на улица „Илинден" в областния център. Тя е общинска собственост, но досега никой не се е погрижил за нея. Домът се е превърнал в свърталище на наркомани, роми и бездомници. Преди време цигани откраднали прозорците на сградата, която била запечатана от контролните органи.

Стотина пък са потенциално опасните сгради на територията на Кърджали. Най-много от проблемните къщи са собственост на изселници. Голяма част от тях са селски имоти, които с години не се поддържат. Те обаче не представляват опасност за други граждани, защото се намират в собствени дворове и не застрашават нито хората, нито инфраструктурата. Общината вече е ограничила достъпа до някои от сградите в Кърджали, които са общинска собственост. Такива са например сградата на бул. „Беломорски" 40, откъдето са изведени живеещите, прекъснати са елзахранването и ВиК мрежата и е ограничен достъпът до сградата.

В старопрестолната столица Велико Търново повече от 30 са старите и опасни къщи. Повечето от тях се намират в квартал „Варуша" и улиците „Гурко" и „Опълченска". Според експертите по градоустройство от общината всички сгради на ул. „Опълченска" от входа на Самоводската чаршия до метоха на Преображенския манастир трябва да бъдат съборени.

По-голямата част от къщите убийци отдавна са празни и пусти. За да бъдат те съборени обаче, е необходимо писменото съгласие на реститутите или наследниците на собствениците им. На някои притежатели на опасни къщи обаче им излиза доста по-евтино да ги съборят, вместо да ги ремонтират. Точно по този начин действа собственикът на една от най-опасните сгради в Харманли. 4-етажната постройка, строена преди повече от 90 години, дълго време създаваше опасност за пешеходците, които се движеха покрай нея. От фасадата й непрекъснато падаха части от мазилка и тухли, което наложи тротоарът да бъде затворен.

Сградата е била собственост на старото социалистическо предприятие „Тютюнева промишленост", след това приватизирана. През последните 20 години няколко пъти е препродавана от частни лица, но никой не си направи труда да я ремонтира, нито пък да плаща данъка й на общината. В резултат красивата навремето сграда се превърна в развалина и последният й собственик прецени, че трябва да я събори, защото ремонтът й щеше да му излезе доста солено.

Последвайте канала на

Novini.bg
2582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини