Наградиха най-добрите млади инсталатори и изследователи

  • 15 април 2016 20:22

  • 2745
  • 2
Наградиха най-добрите млади инсталатори и изследователи
©

На церемония в Регионалния исторически музей в Русе станаха ясни победителите в конкурсите за млад инсталатор и изследовател в петък вечер, 15 април 2016. Наградите бяха връчени от началника на Регионалния инспекторат по образование в Русе г-н Димитър Райнов.

Най-добри в изграждането на битова газова инсталация се оказаха русенците Даниел Митев, Мария Попова и Ивайло Ганев от Професионалната гимназия по промишлени технологии "Атанас Ценов Буров". Миналата година те спечелиха второ място в същия конкурс. Среброто си заслужи отборът на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София - Денис Димитров, Тодор Костов и Даниел Петрешковски. На трето място се класираха Валентин Панчев, Вероника Иванова и Кристиян Анчев също от русенската професионална гимназия.

При младите изследователи напреварата бе изключително оспорвана тази година. Коли, които се управляват от смарт устройства, с внедрени системи за автоматично самостоятелно паркиране, автомобили, придвижващи се чрез магнитно поле, автохибриди, които се движат и под вода и атомни автомобили бяха само част от представените практически разработки.

Най-добър автомобил на бъдещето бяха конструирали Мартин Бумбаров, Яни Лозанов и Костадин Петков от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Те грабнаха вниманието на журито с прототипа на кола-сфера. Второто място при младите изследователи завоюва отборът на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София, като Ангел Вълчев, Вилхем Александров и Георги Александров презентираха своя макет на автомобил, който се движи на водород. Трети се класираха Мартин Кузманов и Дейвид Геровски, чийто модел кола се захранва от слънчевата светлина. Заради изключителната си техническа подготовка и атрактивно презентиране журито присъди и една специална награда на Емилия Къндева, Радослав Чочев и Кристиян Московски от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

За 11-ти пореден път Овергаз и Министерството на образованието и науката организираха двете състезания. Дългогодишната инициатива насърчава практическия опит при професионалното образование и е основата на програмите за дуално обучение по газификация. Журито тази година се състоеше от енергийни специалисти, които са печелили първите места в предишни издания на конкурсите, а днес вече работят в газовата сфера.

Последвайте канала на

Novini.bg
2745 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.16 | 22:36

2
I Dokato né doide edin Mangal nakraia i né my vkara nojovete i razchleni gravata i do tam e tozi genii i straniero na xorata..

2016.04.16 | 00:45

1
Staranieto na xorata..

Добави коментар

Водещи новини