Депутатите приеха глоби за работниците без договори

  • 24 ноември 2011 12:52

  • 1062
  • 0
Депутатите приеха глоби за работниците без договори
©

Вече и работниците, които се трудят без договор, ще бъдат глобявани. Това реши парламентът в приетите на първо четене промени на Кодекса на труда.

За тях гласуваха 78 депутати, 31 гласуваха "против", а 17 се въздържаха. Размерът на санкцията ще е със сума равна на трикратния размер на личните осигурителни вноски. Санкция в размер на 5 000 лева ще се налага за неплащане на задължителните здравни и социални осигуровки, за периода, в който тя е извършена нелегално. При повторно нарушение глобата е до 10 000 лева.

Парламентът гласува промените, с които се дава право на трудовите инспектори да преобразуват договорите за намалено работно време в такива за пълен ден, ако се установи, че служителят се труди повече от разрешените четири часа, каквато е масовата практика, предаде БНР.

Депутатите от БСП и "Атака" разкритикуваха промяната с мотива, че ще има неравнопоставеност между работниците от държавния и частния сектор.

От ГЕРБ са на мнение, че отговорността между работодателя и работника трябва да бъде споделена двустранно.

Министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко коментира, че промените засилват контрола на пазара на труда и са срещу сивата икономика.

"И ще има непримиримост към тези работодатели, които не плащат данъци и осигуровки. Тези, които работят в сивата икономика ние на тях искаме да помогнем по този начин, защото, когато те работят без трудов договор са извън цялостната социално осигурителна защитна мрежа", заяви той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини