Отбелязваме Деня на космонавтиката и авиацията

  • 12 април 2016 08:15

  • 2127
  • 1
Отбелязваме Деня на космонавтиката и авиацията
© Wikipedia

На 12 април светът отбелязва Международният ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 г. е станал първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток".

В 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в Космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2" на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета. Лайка е намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3-годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. „Лайка" е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Името ѝ било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ: „mutt" - куче от смесена порода и Спутник).

Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта ѝ не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността.

Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса. Руският президент Владимир Путин ще поздрави в директна видеоконферентна връзка екипажа на Международната космическа станция. Преди два дни пък се навършиха 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.12 | 11:38

1
ВЕЧНА СЛАВА НА ГАГАРИН И РУСИЯ!

Добави коментар

Водещи новини