Имената на още българи изплуваха в Панамагейт

  • 11 април 2016 06:19

  • 13151
  • 4
Имената на още българи изплуваха в Панамагейт
©

Името на покойния директор на БТА и радио “Варна” Стоян Чешмеджиев също изплува от офшорна компания на Британските Вирджински острови - Kema Invest Ltd, съобщи в. „24 часа”.

Компанията e регистрирана на 20 май 2005 г. Първоначално директорите и акционерите са номинални – Майкъл Дойл и Белинда Лениън.

Чешмеджиев попада в офшорните регистри като директор и акционер на 26 май 2005 г.

Тогава е все още шеф на радио “Варна”. 12 дни по-рано е крайната дата от 6-месечен период, в който е извършвал престъпление по служба.

Panama Papers не дават отговор на въпроса с какво се е занимавала офшоката на Чешмеджиев, дали има връзка с постовете в БТА и радио “Варна”, и с извършеното по-късно престъпление.

Според съда, служебните злоупотреби са извършени през периода декември 2004 г. – 14 май 2005 г. Тогава във Варна и в Каварна при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, Чешмеджиев е превишил правата си и е осигурил облага за фирма на дъщеря си.

През 2010 г. Чешмеджиев попада във фокуса и на данъчните. Когато снимат от въздуха "мистериозната къща с езерото” край Варна, се оказва, че някогашната учебна база на Морското училище край с. Кранево принадлежи на него. Чешмеджиев купил къщата на 2 етажа със застроена площ 2000 кв.м върху парцел около 150 дка за 200 000 евро през 2003 г.

До оградата на къщата стои надпис “Собственик - “Вот” ООД.

Чешмеджиев се радва на придобивката за кратко, тъй като умира през 2012 г. след заболяване от рак.

Според Panama Papers, офшорната му компания е закрита през ноември 2009 г.
10 години преди да я регистрира той издава стихосбирка с емблематичното заглавие “Маски долу”.

В. „24 часа” припомня, че Стоян Чешмеджиев е лансиран за шеф на БТА от Емел ЕтемЕмел Етем Емел Етем-Тошкова е родена в град Исперих. През 1981 г. завършва висшето си образование, като и Борислав Ралчев, както и че покойният медиен шеф е бил масон.

Първият публичен скандал, в който е замесено името му, е през 1997 г. – заради сградата на радиото в морската столица, която е паметник на културата. Макар че решението се взема в София, Чешмеджиев е един от инициаторите за строежа на нов дом на радиото.

Сградата-паметник на културата, е продадена на търг, обявен от бившия областен уравител на Варна Добрин Митев – същия, който по-късно замина за Нова Зеландия и бе осъден задочно за неизгодни сделки с държавни имоти.

С парите от продажбата е финансирана новата сграда на радиото. След време ревизорите от “Държавен финансов контрол” установяват, че държавата е получила с 223 хил. лв. по-малко от реалната цена за паметника на културата, където се помещавало радиото.

Предложението Стоян Чешмеджиев да оглави БТА е внесено в медийната комисия на парламента на 4 октомври 2002 г. от бившата депутатка от ДПС Емел ЕтемЕмел Етем Емел Етем-Тошкова е родена в град Исперих. През 1981 г. завършва висшето си образование, като и колегата й от НДСВ Борислав Ралчев. То е подписано и от няколко депутати от Варна.

“Да, ще изберем господин Чешмеджиев за директор на БТА. Това ще покаже, че ние като управляващо мнозинство поемаме своята отговорност за дейността на БТА. И въобще не се притесняваме, че ще развеете някакви мракобесни идеи от типа на политически чистки.” – защитава Емел ЕтемЕмел Етем Емел Етем-Тошкова е родена в град Исперих. През 1981 г. завършва висшето си образование, като кандидатурата на Чешмеджиев.

Той е избран, но остава на поста само 6 месеца. Освободен е на 10 април 2003 г. Краят на управлението му идва след стачка на служителите в БТА заради обявени масови съкращения и закупуване на техника при неясни условия.

Само месец след като напуска БТА, на 19 май 2003 г., Чешмеджиев регистрира фирма “Вот” ЕООД.

През август 2004 г. се завръща като директор на радио “Варна” и прехвърля фирмата на дъщеря си Деница.

В края на 2004 г. отговаря за развитието на медията. В това си качество предлага на генералния директор на БНР да се изгради предавателен комплекс на нос Калиакра. Заема се с организацията и реализирането на проекта. Лично оглежда терени по морето и се спира на парцел от 50 дка до Каварна.

След това изготвя писма до 2 фирми, които кани да участват в изграждането, но и да учредят право на строеж върху общинския имот. Едната е “Вот”, която вече е прехвърлил на дъщеря си. Другата е “Спорт Лукс", регистрирана по същото време, когато се появява и първата.

Чешмеджиев е превишил правата си с цел да набави облага за дружеството на дъщеря си”, пише в присъдата по делото.

Предавателният комплекс е открит през юни 2005 г., няколко месеца преди да бъде уволнен. Фирмата на дъщеря му обаче си запазва правото на строеж на апетитния терен. Щетите за бюджета на БНР са оценени на 51 хил. лв.

Присъдата влиза в сила на 20 юни 2009 г.

През октомври дъщеря му прехвърля обратно “Вот” на негово име. Дружеството има парцели в областите Варна и Добрич. Върху един от тях е изградена и придобилата известност къща с езерото.

След смъртта му през октомври 2012 г. активите на “Вот” стават собственост на втората му съпруга Наталия, която има 67%, и на дъщеря му от първия брак, за която остават 33%. Според последния публикуван годишен финансов отчет, дружеството има активи за 2 млн. лв.

Двете жени имат още една обща фирма, наследство от Стоян Чешмеджиев - “Ес Пи Ейч Инвест", която работи в областта на инвестициите и строителството.

Последвайте канала на

Десислава Станева
13151 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
jokin

2016.05.07 | 11:35

4
Може да не ги взимат на ОНЯ СВЯТ,но на ТОЗИ СИ ОТЖИВЯХА.А СЪЩО СИ ОТЕ..ХА.

2016.04.12 | 23:02

3
Изплувалите,са нещастници,защото са направили много хора бедни и нещастни.

2016.04.12 | 23:02

2
bogadsvoto sled vreme stava bolest ;) o6te o6te malko o6te pove4e kolkoto pove4e tolko pove4e...
ъх

2016.04.12 | 23:02

1
а роско защо не го броите

Добави коментар

Водещи новини