10-ото изложение ВОДА СОФИЯ посрещна 16% повече посетители

  • 08 април 2016 14:18

  • 1439
  • 0
10-ото изложение ВОДА СОФИЯ посрещна 16% повече посетители
©

16% повече посетители посрещна от 5 до 7 април 10-ото юбилейно издание на единственото изложение за водния сектор в България ВОДА СОФИЯ, съобщиха организаторите от Интер Експо Център.

На ВОДА СОФИЯ 2016 освен българските компании дистрибутори на чужди фирми, директно от чужбина се представят фирми от Австрия, Италия, Германия, Румъния. Фирмите представиха най-новите и доказани технологии на повече от 200 световни бранда. Това са имена като Steinzug- Keramo, Saint-Gobain PAM, Georg Fischer, Hydrotec, Xelex, DHI, HAFI, Herrenknecht, BIOGEST International, ACO Building Elements и други. В същото време 40% от фирмите участваха за първи път, което говори за постоянното обновяване на международния форум.

„Изложението всяка година се развива все по-успешно, конкуренцията става по-голяма. Публиката е специализирана и идват точните клиенти, което е изключително важно“, споделят компаниите. Те оценяват положително и паралелното провеждане на ВОДА СОФИЯ с водещото изложение в страната за индустриална техника MachTech&InnoTech Expo. „Разчитаме на ефективното използване на европейските фондове в България за сектор околна среда- води и отпадъци. Освен това на изложението търсим повече партньри от страните в региона- Гърция, Македония, Турция“, коментира Magda Renini, собственик на италианската компания UNI.CO.

Финансирането по оперативна програма „Околна среда“ беше основен акцент и на 8-мата конференция БУЛАКВА „Иновативни решения за ефективни ВиК услуги“, организирана от Българската асоциация по водите. Иновативните решения са изключително важни за ефективното изразходване на средствата, защото европейските фондове няма да са достатъчни. От 12 млрд. лева за модернизиране на сектора, едва 3,5 млрд. лева ще бъдат европейско финансиране. Останалите ще трябва да се осигурят от други заемни институции и програми, подчерта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С европарите ще започнат да се правят прединвестиционните проучвания във всеки регион. Затова е изключително важно да са сформирани всички асоциации по ВиК. От 28 области, 19 имат ВиК асоциации. Според него останалите би трябвало да се сключат през май. От всички 265 общини в страната, 23 още не са предприели стъпки за сформиране на асоциация. Това ще ги лиши от финансиране по европейските фондове, подчерта Нанков. За съседните общини ще се обмисли компенсаторен механизъм, но тези, които блокират регионалния принцип и обединяването няма да получават средства за обновяване на сектора, обясни още Нанков.

В сектора трябва стриктно да се приложи практиката на интегриран мениджмънт и контрол при изграждането на пречиствтаелните съоръжения, обясни председатекят на Европейската асоциация по водите Кароли Ковач. Европейската асоциация се включи и в специализиран форум за ВиК оператори и проектанти за правилното разпределение на инвестициите и определяне на разходите при изграждане и експлоатация на пречиствателните съоръжения.

Традиционни партньори на ВОДА СОФИЯ са Българската асоциация по водите и WASSER BERLIN. Официална фирма партньор бе водещия в страната доставчик на арматура за пречистване на водите, за промишлеността и напояването- компанията INDUSTRIAL PARTS, представител на водещи марки като Duker GmbH & Co. KgaA, Ekoton, BERMAD, Europevalves, Domex, Ayvaz, AZUD, HAUS. За първи път на пазара беше демонстрирана технологията на емайлираното покритие. Компанията предложи още най-новите аерационни системи, противопожарни клапани за индустрии с висока степен на опасност.

Иновативните технологии, свързани със смекчаване на промените в климата бяха сред акцентите на изложението. Сушата и високите температури поставят пред изпитание управлението на водите, затова иновациите стават задължителни. Онлайн управлението и вградената електроника са вече неизменна част в управлението на водните ресурси. В същото време новите решения могат да бъдат и много атрактивни. Системите за отводняване могат да създадат ефектен дизайн, стил и светлина в ритъма на съвременния град. Така изложението ВОДА СОФИЯ 2016 успя да съчетае функционалните нови решения с ефектния дизайн.

Компаниите също допълниха програмата на изложението със собствени презентации за новите продукти на пазара. Те представиха ново оборудване за пречиствателни станции, нови технологии и екологични решения. Направиха равносметка на тенденциите в сектора и плановете си за развитие. Сред темите бяха още иновациите в управлението на повърхностите води, също и иновационните подходи и средства при електрическите измервания и енергийния анализ.

Повече за изложението може да научите на:
https://watersofia.com.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини