31 премиерни заглавия в първия за България „Мaster of art”

  • 08 април 2016 12:30

  • 1061
  • 0
31 премиерни заглавия в първия за България „Мaster of art”
©

31 интригуващи филма, които са премиерни за България, са подготвили организаторите на „Маster of Art” – първият на Балканите фестивал за документални филми, посветени на изкуствата.

Голяма част от заглавията са наградени или селектирани на най-престижните филмови фестивали в света като „Берлинале”, „Сънданс” и фестивала във Венеция.

Събитието ще е между 15 и 22 април в кината „Люмиер” и „Одеон”, а Националният дворец на културата (НДК) е сред основните партньори на проекта.

„Както знаете от 2015 г. Националният дворец на културата подпомага игралното и документално кино и прави партньорства по проекти, които са особено значими. Радваме се, че подкрепяме и този съвсем нов фестивал”, каза Михаела Петрова, ръководител отдел “Продуцентски център” в НДК.

Творческият директор на „Master of Art” Найо Тицин разкри интересни акценти от програмата, представи партньорите и разказа повече за идеята около създаването на проекта. „Последните години посетих много фестивали по света, посветени именно на документални филми за изкуствата. В един момент осъзнах, че именно такова нещо липсва в България. Така преди 4-5 години дойде идеята да създам фестивала. Предложих на Мирослав Боршош да направим събитието заедно с НДК и той веднага прие идеята. Името „Master of Art” е титлата, която се дава на завършилите академия за изкуства по света. Аз също съм завършил такава академия и хванах последния випуск, в който получавахме именно това прозвище. Започнах да правя този фестивал, защото си давам сметка, че българската публика не бива да бъде подценявана. Тя не е нищо по-малко от публиката в Канада, Франция, Италия, Русия, Израел, Ливан и други страни, в които се провеждат подобни събития. Правенето на документални филми за изкуството набира все по-голяма скорост и неслучайно все повече подобни филми печелят големите награди. Такъв е и филмът, с който откриваме фестивала”, допълни той.



Владимир Трифонов, специалист “Програмно осигуряване” в НДК и изпълнителен продуцент на фестивала поздрави организаторите на събитието за прецизната селекция и обяви, че кино “Люмиер” е точното място за провеждане на подобни качествени събития.

Начало на феста ще даде награденият с „Оскар” за късометражен филм „Жената от номер 6" (2013), който е откровен и оптимистичен разказ за най-възрастната пианистка в света, която е на 109 години. Тя продължава да свири всеки ден по два часа, а същевременно е и най-възрастният оцелял от Холокоста.

Закриването е с не по-малко интересния "Саломе на Уайлд" ("WILDE SALOME" (2011) с режисьор Ал Пачино. И двата филма са извън конкурсната програма. В последния ден на събитието ще бъде връчена и голямата награда на фестивала.

Сред българските предложения в програмата са: "Давид Ла Шапел - революция" ("DAVID LA CHAPELLE - REVOLUTION" - (2016) с режисьор Георги Тошев, който разказва за световноизвестния френски фотограф Давид Ла Шапел; "Да обичаш Кармен" ("LOVING CARMEN" - 2016), режисиран от Найо Тицин, с участието на Александрина Пендачанска и английския актьор Бен Крос, както филма "Фланьор" - ("FLÂNEUR" 2016) на режисьорите Антоанета Бачурова и Владимир Кюцканов, който пресъздава уникалната страст към фотографията на философа Цочо Бояджиев.

„Master of Art” се организира от НДК, продуцентска компания “СПОТЛАЙТ”, и Фондация "Мастер оф Арт" и е първото по рода си за България.

Интересът към събитието е изключително голям, като за по-малко от 3 месеца заявки за участие са подали повече от 130 документални филма от 30 страни по цял свят.



Повече за „Master of Art”

Целта на феста е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и арт продукции, създадени по света след 1-ви януари 2014 г. По този начин фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери.

Мисията на „Master of Art” е да дава алтернатива на масовата култура като представя филми и проекти на независими продуценти и режисьори и създава възможност за срещи на професионалисти в сферата. Събитието има стремеж да се утвърди като форум за развитие на млади таланти от училищата по изкуствата и да им създаде възможности за стимулиране на творческите им изяви.



Фестивалът се провежда в следните раздели:

1. МУЗИКА и ТАНЦ - Документални филми за музика, композитори и музиканти – опера, класика, фолклор, джаз, поп и рок.

2. ТЕАТЪР и КИНО - Документални филми за балетисти, танцьори и хореографи – класически балет, фолклор, традиционни и съвременни форми на танц, театрални постановки и документален театър, актьорски предизвикателства на сцената.

3. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА и ФОТОГРАФИЯ - Документални филми за художници и скулптори от различни епохи, галерии и изложби.

4. АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН - Документални филми за архитекти, исторически сгради, архитектурни постижения от миналото и настоящето.

5. ЛИТЕРАТУРА - Документални филми за писатели, поети, и/или техни литературни произведения.

6. ВИДЕО АРТ И АРТ РЕКЛАМА - за този раздел има отделна награда и продукциите не се състезават с филмите от другите раздели.

Международното жури на филмовия фестивал "Master of Art" включва: английския документалист - режисьорът Фил Грабски, канадската продуцентка Мари-Одил Демей, програмния директор на Шведската национална телевизия Хенрих Фон Сюдов, програмния директор на БНТ Севда Шишманова и артистичния директор на фестивала Найо Тицин.

Последвайте канала на

1061 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини