Изложбата "Target" на Моника Тошева беше открита в НДК

  • 08 април 2016 12:00

  • 1512
  • 0
Изложбата "Target" на Моника Тошева беше открита в НДК
©

В Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК) беше официално открита изложбата TARGET на Моника Тошева. Тя е организирана съвместно с най-новата галерия за съвременно българско изкуство - “Контраст”, а творбите в нея могат да бъдат разгледани всеки ден до 19 април в Двореца.

“Преди една година, когато създадохме “Салон на галериите”, открихме правилната форма. Една година по-късно се оказа, че сме открили и правилното съдържание. “Салон на галериите” се превърна не само в професионална и много добре работеща формула, но и събра професионално подготвени галерии, които много точно представиха и поднесоха на публиката своите автори. Един от най-младите творци, който открихме тогава, е именно Моника Тошева, която освен много талантлив автор, се оказа и човек, който е отдаден на галерийната дейност, и днес тя открива тук своята самостоятелна изложба”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош. “Това е част от нашата представа, че младите имат своето място в Двореца и че да се подкрепят те не са празни обещания или прост популизъм”, допълни той.



“Зад тази изложба стои нейната отдаденост и съвместната й работа с екипа на НДК и заради това този проект е важен за нас”, категоричен беше Боршош. Той благодари на Лаврен Петров за партньорството му и на акад. Светлин Русев за добрите думи. Директорът на НДК пожела на Моника Тошева винаги да има и постига своите цели, но без да се превръща в тяхна мишена.

“Работите на Моника Тошева са изключително интересни с това, че се стремят да кажат нещо ново. В тази изложба тя съчетава интереса й към стрелбата с онова, което тя прави като живописец”, каза изкуствоведът Весела Ножарова и изказа своята благодарност към НДК за това, че подкрепя и застава зад млад творец, който тепърва налага своето име. “Тя се стреми да избяга максимално от изкуствена естетизация и от натруфеност. Картините й са точно това, което са - мишени в пряк и преносен смисъл”, категорична беше тя и препоръча на всички, които се интересуват от изкуство, да следят творчеството на Моника Тошева за в бъдеще.



“Изключително съм щастлива, че тази изложба се състои в Националния дворец на културата и искам да благодаря на директора на НДК Мирослав Боршош и на неговия екип за гостоприемството, възможността и доверието, което ми оказаха, като предоставиха отново представително пространство на Галерия “Контраст”, каза Моника Тошева. Тя благодари и на члена на Борда на директорите на НДК д-р Людмил Веселинов за графичната визия на каталога, на акад. Светлин Русев за рецензията към него, на арх. Пламен Мирянов за реализацията на видеото, което съпътства изложбата, както и на Лаврен Петров за реализацията на Галерия “Контраст” и подкрепата му към съвременното изкуство.



ПОВЕЧЕ ЗА МОНИКА ТОШЕВА

Живописец и галерист, Моника Тошева с амбиция, хъс и професионализъм развива това виртуално (засега) пространство, давайки възможност на младите автори да заяват себе си.

Ето какво споделя още авторката за TARGET:

"Идеята за изложбата ми се роди в залата по стрелба. Това е едно от хобитата, които имам и с които се освобождавам от напрежението. Един ден се вгледах по-дълго в една от мишените, които бях простреляла и осъзнах, че всички ние имаме своите цели, които следваме в живота, но често пъти самите ние се превръщаме в мишена. Хората, случките и събитията които ни заобикалят понякога ни изненадват и ни „прострелват“ с думите и действията си. Често пъти се чувстваме под прицел и взимаме решения, които биха ни помогнали да избегнем поредния „куршум“ на живота. В серията от картини TARGET изследвам силата на художника и на твореца, който борави с най-силното оръжие, а именно изкуството. Той има дарбата да бъде стрелеца и мишената едновременно, рисувайки платното на своя живот, а посланията, които отправя към публиката често пъти попадат право в целта".



Фотограф: Орлин Огнянов

Последвайте канала на

1512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини