Синоптиците прогнозират пролетта и лятото да бъдат топли

  • 07 април 2016 10:45

  • 2179
  • 0
Синоптиците прогнозират пролетта и лятото да бъдат топли
© Getty Images/Guliver

Пролетта дойде, но температурите всъщност са летни. Вчера имахме 30 градуса в Русе и Свищов. Това са температури, характерни за месец юли и август. Сезонът на бурите обаче вече е целогодишен и не можем да разчитаме, че няма да има градушки.

В неделя вероятно ще има места с градушки, защото тогава се очакват силни гръмотевични бури. Можем да говорим за чувствително повишение на температурите, усещаме промяната в климата и глобалното затопляне и в България, коментира пред бТВ Станислава Цалова.

Очакванията на Института по метеорология и хидрология към БАН са средната част на април да бъде по-влажна и с температури около нормалните, краят на април отново да бъде с по-високи температури от обичайните. Според очакванията пролетта и лятото ще бъдат топли, допълни Станислава Цалова.

Балканският полуостров е сред териториите, които са най-засегнати през февруари от високите температури, обясни климатологът Зорница Спасова.

„След рекордно горещите 2014 – 2015 година, закономерно следваше най-топлият януари, следван от най-топлия февруари. Балканският полуостров е сред териториите, които са най-засегнати през февруари от високите температури. С между 5 и 8 градуса е била над нормата температурата през февруари. На 15 февруари е измерена абсолютната максимална температура у нас – 26,5 градуса в Плевен”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини