Дейността на "София-БТ" е спряна

  • 06 април 2016 16:36

  • 1618
  • 0
Дейността на "София-БТ" е спряна
© Getty Images/Guliver

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол категорично е констатирала, че предприятието "София-БТ" АД е прекратило производствена дейност, т.е. е спряло, но това може да продължи не повече от 12 месеца. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол /АСПК/ Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм в присъствието на министъра на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва и представители на синдикатите.

Две от осем производствени линии са демонтирани и по твърдения на ръководството са преместени в "Благоевград-БТ" АД, посочи той.
"Няма забрана по приватизационния договор за преместване на машини, но имаше твърдения, че те са изнесени извън територията на България. Утре влизаме на проверка в "Благоевград БТ" да видим, че производствените линии са там", каза Караниколов.

При проверката е констатирано още, че от 310 предложения, направени към работниците и служителите, са представени вече 271 приети споразумения за прекратяване на трудовите правооотношения, съобщи той.

Ако спирането на "София-БТ" продължи повече от 12 месеца или бъде спряно друго предприятие от холдинга, ще бъде наложена неустойка в размер на 100 100 000 евро, както е предвидено в приватизационния договор, каза изпълнителният директор на АПСК. Той добави, че от Агенцията очакват отговор на писмото с искане за среща с ръководството на "Булгартабак".

Тютюневи работници протестираха под прозорците на парламента срещу спирането на "София-БТ", докато в сградата течеше заседанието на икономическата комисия.

На заседанието на икономическата комисия присъства и представител на иракска фирма, който заяви интерес за закупуване на тютюневи изделия от "София-БТ".

Председателят на комисията Петър Кънев /"БСП лява България"/ посочи, че парламентът не може да взема отношение по търговски предложения от една частна фирма на друга. В триседмичен срок министърът на икономиката и изпълнителният директор на АПСК да докладват за нарушения на Кодекса на труда при освобождаването на работници, развитието на ситуацията по разсекретяването на договора за приватизация на "Булгартабак" и среща със собствениците, поиска той.

Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на /ДПС/ коментира, че функциите на парламента се свеждат само до контрола и законодателството.

Защо не кажем на колегите от "Булгартабак" и не им препоръчаме къде трябва да отидат, попита Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за /"БСП лява България"/. "Кой продаде "Булгартабак" при тези условия? Той си има име и се казва Бойко Борисов", коментира тя и добави, че Министерският съвет и премиерът са адресатът на исканията на протестиращите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини