Изчезнал от Балканите вид брадат лешояд се излюпи в Спасителния център на "Зелени Балкани"

  • 05 април 2016 17:29

  • 2019
  • 1
Изчезнал от Балканите вид брадат лешояд се излюпи в Спасителния център на "Зелени Балкани"
© www.greenbalkans.org

Брадат лешояд се излюпи във волиерите на Спасителния център на "Зелени Балкани". Видът е изчезнал от близо 60 години от природата на България, а малко по-късно и от Балканския полуостров, съобщават от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".

Родителите на малкото са птици, внесени от Австрия със съдействието на Специализирания размножителен център "Рихард Фауст" през далечната 2007 година. Цели девет години екипът на "Зелени Балкани" търпеливо очаква щастливото събитие. Време, през което съвсем младите тогава птици са отглеждани в Центъра.

Малкото, тежащо едва 150 грама, символизира трудът на поколения природозащитници за завръщането на вида. То е настанено в специално подготвен за целта инкубатор. След няколко дни, когато позакрепне, екипът на "Зелени Балкани" ще се опита да го върне на родителите. Ако те успеят да се погрижат добре за него, ще им го оставят, ако ли не - в Австрия за него ще се погрижи специално обучен брадат лешояд, приемен родител.

Като част от Европейската програма за защитени видове то ще напусне родното гнездо и България, разказват природозащитниците. Ако се окаже достатъчно силно и здраво и е мъжко, то има шанс да замине за Природния парк "Хохе Тауерн" в Австрия. Там малкото ще бъде пуснато на свобода по случай 30 години от първото освобождаване на брадат лешояд в района. Ако е женско, вероятно ще остане в европейската размножителната програма заради ценната кръв на родителите си. За да се избегне близкородственото размножаване, малката птица отново ще напусне България, за да й се намери любим от друга генетична линия, в някой от другите европейски центрове и зоопаркове. За съжаление е рано да се пристъпи към освобождаване в България, а и ако е само, малкото би имало много слаби шансове. Затова се разчита на опита и подкрепата на международните експерти, които от години работят с вида и са успели да го възстановят в Алпите, Пиренеите, а наскоро и в Андалусия, Испания. Затова е и създадена мрежата от размножителни центрове, която координира освобождаването на по-голям брой птици на едно място. Поради огромните успехи, постигнати в Алпите и във Франция, до няколко години се надяваме и България да започне да приема малки за освобождаване, за да възстановим символът на българската природозащита и у нас, посочват от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".

България е първата страна, която успява да размножи брадати лешояди в плен - в Софийския зоопарк в периода 1916-1927 г. една двойка успява да отгледа 11 малки. Тогава видът още гнезди на свобода - докъм 1962 г., когато е открита последната птица, убита над Сливен. Оттогава нашите брадати лешояди са единствените птици от този вид в България, посочват от "Зелени Балкани".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2019 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2016.04.06 | 16:17

1
Преди 9.9.1944 са ги отглеждали и размножавали и в плен сиреч опазвали са ги, а като са дошли на власт комунделите са ги избивали и са изчезнали!!! Помислете си след комунделите какво остава!!!

Добави коментар

Водещи новини