Подписваме споразумение с Лувъра за пет години

  • 23 ноември 2011 14:23

  • 1833
  • 2
Подписваме споразумение с Лувъра за пет години
©

България, в лицето на Министерството на културата, и Лувъра ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество за 5 години. Това съобщи министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко в Париж след продължилата час и половина среща на българо-френската работна група, съобщиха от министерството.

Лувърът има подобни рамкови споразумения с не повече от 10 държави в света. Предложението към министър Рашидов показва изключително високата оценка за България на световния музей. Подготовката на текста на споразумението започва веднага и ще продължи няколко седмици. Очаква се в края на януари 2012 г. подписи под документа да сложат министърът на културата на България Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и президентът на Лувъра Анри Лоарет.

Петгодишното споразумение ще даде възможност за представяне на България с изложба на антични артефакти в Лувъра, присъствие на страната ни в Департамента за византийско изкуство и източно християнство, обучение по музеен мениджмънт на български специалисти, както и сътрудничество в археологически разкопки с участието на френски и български специалисти и съвместни изследователски програми. Възможността за съвместни археологически разкопки ще отвори пътя на България и Франция съвместно да участват и в европроекти за културно наследство. Много е възможно един от тези проекти да бъде археологическо проучване на остров Св. Кирик. Преди 107 години точно Лувърът е започнал разкопки на този остров в България чрез археолога Жорж Сьор.

От ръководството на Лувъра увериха министър Рашидов, че оценяват българското културно наследство като уникално и признаха, че три от общо осемте департамента на Музея проявяват много голям интерес към България. Това са Департаментът за античността, новият Департамент за византийско изкуство и източно християнство и Департаментът за ислямско изкуство, който се открива следващата година.

Сътрудниците на президента на Лувъра благодариха на министър Рашидов, че е дал възможност през това лято на ръководството на световния музей да се запознае на място в България с безценното ни наследство. Един от вариантите за представяне на България в Лувъра, който беше обсъден в Париж днес, е колекция на най-новите открития на тракийски съкровища, особено тези от Долината на тракийските царе. „Щастлив съм, че Лувърът оценява по достойнство богатството на България и ще направи част от него достояние на милиони хора. Това е доказателство, че българската култура е достойна за най-престижните световни зали”, обобщи министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

В следващите седмици българо-френската работна група ще подготви всички текстове от петгодишното споразумение. В състава на работната група са: проф. Божидар Димитров – директор на НИМ, Беноа дьо Сен-Шама – съветник на президента на Лувъра, а също и Жан-Люк Мартинез – директор на Департамента за антично изкуство.

Тази вечер министър Рашидов ще присъства в зала „Плейел” в Париж на юбилеен концерт на Силви Вартан, където в присъствието на българския посланик Марин Райков голямата певица ще бъде наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий ” с огърлие, както и с висока френска държавна награда.

Последвайте канала на

Novini.bg
1833 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
владо

2011.11.23 | 21:16

2
Нещо наистина стойностно - браво Рашидов! Интересно къде са вечно критикуващите червенотиквеничковчета за да се опитат да омаловажат за пореден път нещо добро за страната:):):)?Е да - тук става въпрод за култура все пак , те кво общо имат с това:):):)!

2011.11.23 | 17:05

1
Като лидер в областта на технологиите и иновациите,най-добрите световни спортисти и клубни отбори, над 90% от професионалните баскетболисти и 50% от професионалните футболни отбори носят McDavid HexPad ™ всеки ден. Ако спортувате и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини