Апелативният съд потвърди: Доживотна присъда без замяна за Лазар Колев

  • 23 ноември 2011 14:20

  • 11715
  • 15
Апелативният съд потвърди: Доживотна присъда без замяна за Лазар Колев
© Булфото

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която на подсъдимия Лазар Колев е наложено наказание „доживотен затвор без замяна”, за това, че на 28 януари 2006 год., с цел да бъдат прикрити други престъпления (изнасилване и блудство), при условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, умишлено е умъртвил сестрите Росица Белнейска и Христина Белнейска.

Това съобщиха от Съдебна палата-Пловдив. Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за претъпени морални вреди общо в размер на 400 000 лева.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза, макар професионално поднесена, е изцяло опровергана.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок от съобщението до страните.

В решение от 120 страници, съдът е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.
Според Апелативния съд, деянията са извършени от Лазар Колев на 28.01.2006 год. в района на гр. Пазарджик и м. „Грамадите” край Брацигово, по начина, по който са описани от обвинението. Прокуратурата е доказала по време на съдебния процес всички факти, въз основа на които може да се направи извод за виновността на подсъдимия.

Изцяло е възприето заключението на изготвената по делото ДНК експертиза, според която под ноктите на Росица Белнейска и в тялото на Христина Белнейска е открит биологичен материал, идентичен с ДНК профила на подсъдимия.

Безспорно установено е, че приложените по делото като веществени доказателства нокътни изрезки са на двете момичета и са точно тези, които са иззети преди извършване на аутопсията на телата им. Това е потвърдено от две съдебномедицински експертизи, изготвени от български специалисти. Резултатите от тях са проверени и посредством назначена експертиза в Австрия. По време на съдебния процес е осъществена видеоконферентна връзка с вещото лице от тази лаборатория. Един от най-добрите австрийски специалисти в ДНК анализа изцяло е потвърдил изводите направени от българските експерти.

В решението, много внимателно са обсъдени показанията на свидетеля В.С. Пред него подсъдимият разказал, за срещата си с момичетата, за извършеното от него спрямо тях и за хронологията на събитията, станали в нощта на 27/28.01.2006 год.

Разговорите между двамата са водени по време на престоя им в следствения арест.

Всички детайли от думите на този свидетел са съпоставени с останалите писмени и гласни доказателства. Съдът е приел, че те напълно им съответстват. Освен това намират потвърждение и в изготвената по-късно седморна съдебномедицинска експертиза.

Магистратите са преценили, че алибито на подсъдимия за пребиването му при свои близки в нощта на убийството е изцяло оборено. Макар първоначално пред полицията трима свидетели да са потвърдили, че на 27/28.01.2006 год. Лазар Колев е пренощувал у тях, по време на следствието, в разпити пред съдия, са заявили, че това не отговаряло на истината, а им било внушено от роднини на подсъдимия.

Пловдивският апелативен съд не е възприел становището, изразено пред Окръжния съд, от тримата експерти извършили аутопсията на Христина Белнейска, които заявили, че смъртта й е настъпила до денонощие от намирането на тялото. Тази теза е проверена от седем вещи лица, които са посочили, че минусовите температури в м. „Грамадите” са оказали консервиращо въздействие върху пострадалите и е напълно възможно телата да са престояли 3-4 дни, преди да ги открият.

Не е приета и тезата на петорна експертиза, според която основните наранявания по Росица Белнейска и Христина Белнейска са в резултат на пътнотранспортно произшествие, а сексуалното насилие спрямо тях е инсценирано. Тези изводи също са опровергани от седморната експертиза, в която вещите лица са категорични, че нараняванията на момичетата са получени от удари с юмруци, ритници и твърди предмети, включително и притискане към земята. Безспорно е установено, че и с двете са осъществени действия против половата им неприкосновеност.

Наложеното наказание на подсъдимия, доживотен затвор без замяна, е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност.

Съдът е преценил, че по време на разглеждане на делото пред Окръжния съд в Пазарджик не са допуснати никакви процесуални нарушения. Правото на защита на подсъдимия е реализирано в пълен обем. Дори пред Апелативния съд се и стигнало до момент, в който защитата е искала събиране на доказателства, за да опровергава съдържанието на представена от самата нея пред първата инстанция заповед за прекратяване на трудов договор на подсъдимия. Всички основателни искания са били уважени. Събрани са и нови писмени доказателства, които са имали съществено значение за установяване на истината по делото. Първоинстанционният съд е разпитал 14 нови свидетели, които не са посочени в обвинителния акт, но са били поискани от страните по време на процеса.

Като напълно неоснователно е прието твърдението, че председателката на първоинстанционния съдебния състав била предубедена при разглеждане на настоящото дело. Пред Апелативния съд се събраха писмени доказателства, че не съпругът й е участвал като защитник на Лазар Колев по дело от 1999 год., а неговият баща, който е починал през 2001 год. Твърденията на подсъдимия и майка му за възникнал конфликт със тогавашните му адвокати са непоследователни и взаимно противоречиви.

Пловдивският апелативен съд е приел, че при разглеждането на делото са спазени всички изисквания на закона и Европейската конвенция за защита правата на човека. Наказателното производство е проведено обективно, всестранно и пълно и присъдата постановена след справедлив и честен съдебен процес.

Последвайте канала на

Десислава Станева
11715 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2016.04.12 | 14:30

13
Интересно защо нито една мутра не я осъдиха толкова бързо и безусловно? Пак замазаха нещата и скриха част от виновните по делото. Отвратен съм!
ирвмеон

2016.04.12 | 14:31

15
ти на 5 години бързо ли му викаш не мога да разбера?!

2016.04.12 | 14:31

14
Az ne mislq che e byrzo, towa sa poweche ot 4 godini...

2016.04.12 | 14:30

12
Като лидер в областта на технологиите и иновациите,най-добрите световни спортисти и клубни отбори, над 90% от професионалните баскетболисти и 50% от професионалните футболни отбори носят McDavid HexPad ™ всеки ден. Ако спортувате и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com
hi

2016.04.12 | 14:30

11
Човека е невинен! 1000% убиецът на момичетата е някоя мутра.
....

2011.11.28 | 17:25

5
И тези 1000 % на какво се дължат ? Има две възможности .. Или е той и ще си лежи присъдата което се случва рядко в България , или не е той , и ще лежи чужда присъда ! И в двата случая пак ще го приберат !
случайно прочетох

2016.04.12 | 14:29

10
Не е този виновният, само опира пешкира, а някой безнаказано ще продължава да убива деца по пътищата.
Илиев

2016.04.12 | 14:29

9
Смърт!!!!

2016.04.12 | 14:29

8
Лазар Колев със сигурност не е света вода ненапита, но че това престъпление не е извършено само от един човек е ясно, като бял ден ! Извода: родители, възпитавайте децата си така, че да не скиторят по нощите, а вие три дена да не ги потърсите ! Лоши хора е имало и ще продължава да има, но по-лесно е да не им се навираме в ръцете, отколкото после да търсим възмездие ! Хиляда доживотни и пет смъртни присъди няма да върнат тези деца...
някой си

2016.04.12 | 14:28

7
Така,да изкажа и аз моето виждане,Лазарчо че е участвал и е бил там е сигурно,това дето разправяше,че не ги познава,също е лъжа,не ти трябва да познаваш някой,за да го изнасилиш и после убиеш,и второ наистина малоумника прикрива някой,или от страх или са му платили да си мълчи.той човечеца още му се струва майтап работата,но след някоя друга годинка.ще се усети,ама ще е късно вече .
Martin Dobrev

2011.11.28 | 17:27

6
Ем той човека си вика "и да ме хванат няма да ме съдят за някой мадами ами за тези дебелите най-много година да ми дадат" принципно така мислят циганите понеже са расисти.
kritika

2011.11.27 | 11:08

1
vi bulgar4eta ste mnogo tapi parite vartqt sveta
X-factor

2011.11.27 | 15:24

4
Ti cigan4e li si ?
6996

2011.11.27 | 11:09

2
малоумния критик,за какви 'тапи'говориш бе,да еба неграмотния критик да еба,не можеш да се изкажеш правилно,какво искаш да кажеш бе неграмотник.а на този не една,две доживотни трябва да излежи.
bg istina

2011.11.27 | 11:11

3
Главния лекар правил аутопсията казал, че са блъснати от кола. Прибирали са се към къщи и ко някоя пияна сниня с 100 километра в час е блъснал едната и е трябвало за убие другата свидетелка е била. Тоя е пълен нещастник и оня лекар дето каза, че едната сестра е била блъсната от висока кола се обесил на катерушката :) Замесен е богат човек и той може да натопи всеки. А тоя е една бедна мишка обрала пешкира. Да не нислите, че Яна я е убил оня нещастен клоар дето детектора на лъжата го оневини 2 пъти ама горкия нема пари и ша си го отнесе.

Добави коментар

Водещи новини