Петима мигранти загинаха при масов опит за бягство от либийски център за задържане

  • 03 април 2016 07:33

  • 2170
  • 1
Петима мигранти загинаха при масов опит за бягство от либийски център за задържане
© Gettyimages (архив)

Най-малко петима африкански мигранти са загинали, а 15 са ранени, след като охраната на център за задържане в либийския град Зауия откри огън по време на масов опит за бягство вчера сутринта.

Това съобщи базирана в Малта неправителствена организация, цитирана от ДПА. Директорът на организацията "Мигрант рипорт" (Migrant Report) Марк Микалеф каза пред ДПА, че голяма група мигранти опитала да избяга, след което възникнала конфронтация между някои от бягащите мигранти и охранителите от милициите "Ан Насер", които отговарят и за охраната на близка рафинерия. "Засега не знаем как точно е станало, но в един момент е имало размяна на огън. Не е продължила дълго, но поне петима мигранти са мъртви, а 15 са ранени", каза Микалеф, като се позова на анонимни източници в Зауия, информира БТА.

Центърът за задържане в крайбрежния либийския град е сериозно пренаселен, в него има хиляди мигранти, които в голямата си част или са били арестувани, или са били спрени в открито море тази година. "Условията са ужасни, сериозна пренаселеност, няма нито подходящи санитарни условия, нито подходящо медицинско обслужване. Положението е бедствено", заяви Микалеф. "Мигрант рипорт" е неправителствена организация, която изследва миграционните потоци и каналджийските мрежи, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gost

2016.04.07 | 12:17

1
lo6o,mnogo lo6o,trqbva6e dasa 5000

Добави коментар

Водещи новини