Обама призова за повече действия по ядрената сигурност и борбата с тероризма

  • 02 април 2016 08:17

  • 1512
  • 4
Обама призова за повече действия по ядрената сигурност и борбата с тероризма
© Gettyimages (архив)

Закривайки световната среща зая дрената сигурност във Вашингтон вчера, президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият предупреди, че остава заплахата терористи да се сдобият с атомна бомба и призова световните лидери да не се самоуспокояват, че няма риск от катастрофа, предаде БТА, цитирайки АП.

Подобна атака от Ислямска държава или друга подобна група би променила нашия свят, каза Обама. Няма съмнение, че ако тези луди някога се доберат до ядрена бомба или ядрен материал, те със сигурност ще я използват, за убият възможно най-много невинни хора, заяви Обама. Засега ядрена или мръсна бомба не е попадала в ръцете на терористи благодарение на глобалните усилия за гарантиране на сигурността на ядрените материали, но това не означава, че терористите не са опитвали да го постигнат - Ал Каида се е опитвала да се сдобие с ядрени материали, Ислямска държава е използвала химически оръжия, а екстремисти, свързани с брюкселските и парижките атентати са шпионирали висш служител от белгийската атомна енергетика, напомни Обама.

Президентът на САЩ заяви, че е призовал страните, участващи в срещата, да работят върху подобряването на обмена на разузнавателна информация с цел предотвратяване на терористични атаки. По думите му на вчерашното заседание е имало всеобщо съгласие, че побеждаването на терористични групи като ИДИЛ изисква повече споделяне на информация. На пресконференцията Обама заяви още, че фокусирането на президента на Русия Владимир Путин върху изграждането на военна мощ за сметка на икономическото развитие е забавило напредъка по следващата фаза на съкращаване на ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

Моето предпочитание би било за по-натътъшно съкращаване на нашия ядрен арсенал, каза Обама в края на двудневната среща, бойкотирана от Путин в период на засилено напрежение между Москва и Вашингтон. Обама заяви, че след договора СТАРТ-2 не е постигнал напредъка, който би желал, за по-нататъшни съкращения, поради концепцията, следвана от Путин да набляга на военната мощ, вместо на развитието и икономическата диверсификация. Обама разкритикува и Доналд Тръмп за неотдавнашните му изявления, че Южна Корея и Япония трябва да се сдобият с ядрено оръжие, които според президента показват, че водещият републикански кандидат за президентския пост не е добре информиран за международните отношения.

Тръмп каза в интервю за "Ню Йорк таймс", че би оставил двете страни да създадат свои ядрени оръжия, вместо да разчитат на американска защита срещу Северна Корея и Китай. Запитан от журналист какво говорят тези изявления, Обама отговори: "че лицето, което ги направило, не знае много за външната политика, нито за ядрената политика, или за Корейския полуостров или за света изобщо".
Темата за кандидатурата на Тръмп е изникнала в разговорите му със световните лидери в кулоарите на срещата и Обама изрази съжаление от хода на републиканската кампания.

"Дори онези страни, които са свикнали с карнавална атмосфера в собствената си политика, желаят трезвост и яснота, когато става дума за американските избори, понеже разбират, че президентът на САЩ да трябва да е наясно какво става по света", каза Обама. Алиансът с Япония и Южна Корея е един от крайъгълните камъни на присъствието на Америка в Азиатско-тихоокеанския регион и е осигурил мира и благоденствието там, подчерта Обама. Освен предотвратяването на ядрена ескалация и конфликт, този съюз е бил полезен и за американската търговия и влияние. Това е инвестиция, която се гради върху саможертвите на нашите мъже и жени още през Втората световна война, които са воювали в целия Пасифик. Не искаме в Овалния кабинет някой, който не разбира колко важно е това, заяви Обама.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1512 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.04.03 | 21:51

4
гесащ, вие сте проблемът на тази планета! Толкова сте тъпи, за да не се видите! Докато сте на всички континенти, вие сте заплахата за човечеството!
Крум Усаински-Крупник

2016.04.03 | 21:51

2
САЩ са най-великата държава в цялата история на човешката цивилизация!!!Те са на всички континенти и играят възпираща роля срещу агресивните действия на всякакви диктатори!!!Могат да водят война срещу Русия и Китай едновременно и няма да я загубят!!!Военният им бюджет е по-голям от този на целият свят,икономическата им мощ е колосална!!!

2016.04.03 | 21:51

3
Малоумен циганин си ти,та даже уникално прост :):):)

2016.04.03 | 21:51

1
Ето едно много полезно действие, Обама - гръмни се!!

Добави коментар

Водещи новини