САЩ, Южна Корея и Япония обещаха да са единни срещу заплахата от Северна Корея

  • 31 март 2016 21:35

  • 1527
  • 3
САЩ, Южна Корея и Япония обещаха да са единни срещу заплахата от Северна Корея
© Gettyimages (архив)

Съединените щати, Южна Корея и Япония обещаха днес да са единни пред заплахата и провокациите от страна на Северна Корея.

Това стана на среща на лидерите на трите държави в кулоарите на международната среща на високо равнище за ядрената сигурност във Вашингтон, предадоха световните агенции. Президентът на САЩ Барак Обама, южнокорейската му колега Пак Гън-хе и японският премиер Шиндзо Абе се ангажираха да спазват санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН на КНДР заради ядрената и ракетната й програма. Обама подчерта колко е важно да бъдат прилагани бдително тези наказателни мерки.

"Сътрудничеството (между САЩ, Южна Корея и Япония) в областта на сигурността е от първостепенно значение за запазване на мира и стабилността в Североизточна Азия, за възпиране на севернокорейската ядрена заплаха и на възможността за разпространение на ядрените оръжия", заяви американският президент. Тримата лидери се договорили още за разработване на допълнителни мерки за превръщане на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, за възстановяване на мира в региона и за облекчаване на страданията на севернокорейския народ на фона на нарушенията на човешките права от страна на режима в Пхенян.

Обсъдихме по-конкретно как да не бъде позволено на КНДР да увеличи ядрения си капацитет, съобщи южнокорейският президент, предаде БТА. Севернокорейската ядрена заплаха тегне над международната среща за ядрената сигурност във Вашингтон, инициирана от Барак Обама. Очаква се американският президент да обсъди въпроса и в двустранен разговор с китайския си колега Си Цзинпин, посочва АФП.

Обстановката на Корейския полуостров не спира да се влошава, откакто изолираната комунистическа държава извърши четвъртия си ядрен опит на 6 януари и на 7 февруари изстреля сателит в космоса според нейните собствени обяснения - пуск, смятан обаче от международната общност за прикрит опит с ракета с голям обсег. Напрежението се засили допълнително заради големите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1527 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.04.23 | 18:48

3
Западняците как се насират. Кефя се! :)

2016.04.23 | 18:48

2
Това което виждам е че насран си ти а не западняците.
jhsd

2016.04.23 | 18:48

1
Щом има хора подкрепящи Северна Корея значи положението е зле.

Добави коментар

Водещи новини